Aktualno

Obilježavamo Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite, župan Nikola Dobroslavić i zamjenik župana Joško Cebalo održali su video-sastanak s predstavnicima Operativnih snaga civilne zaštite.

Čestitajući Međunarodni dan civilne zaštite, župan Dobroslavić je istaknuo kako je važnost Civilne zaštite izuzetno velika, posebice u izvanrednim situacijama, a što smo se mogli uvjeriti i tijekom posljednje godine borbe s koronavirusom:

– Pandemija koronavirusa nam je pokazala koliko je civilna zaštita važna, ali i koliko ste vi dorasli zadaći koju obavljate, bilo profesionalno bilo volonterski. Ja vam na tome zahvaljujem i vjerujem da ćete imati snage i volje i u budućnosti. To nam je važno jer ugroze se događaju, primjerice potres, jer mi smo trusno područje i uvijek moramo biti pripravni. Još jednom čestitam Dan civilne zaštite i ohrabrujem sve da nastavite tako i ubuduće – rekao je.

Načelnik Stožera civilne zaštite DNŽ, zamjenik župana Joško Cebalo, također je svoje obraćanje započeo čestitkom te nastavio:

– Želim vam zahvaliti na svemu što radite, posebice zadnjih godinu dana u borbi protiv pandemije COVID-19. Naravno, u ovom proteklom razdoblju najveći je teret bio na zdravstvenim radnicima – djelatnicima Opće bolnice, domova zdravlja, hitne medicine, Zavoda za javno zdravstvo, međutim bez svih vas ostalih zasigurno da bi ta borba bila još teža. Sjetimo se samo onih prvih dana pandemije kada se velika većina vas angažirala, a nismo znali što nas čeka i COVID-19 nam je tada bio velika nepoznanica. Još jednom zahvala svima i vjerujem da ćemo zajedno uspješno nastaviti raditi – kazao je Cebalo.

Na sastanku je istaknuto i kako je Dubrovačko-neretvanska županija i dosada ulagala u civilnu zaštitu, a kroz EU projekte nabavljena je i nova, moderna oprema za slučajeve prirodnih katastrofa i velikih nepogoda.

Uz predstavnike operativnih snaga civilne zaštite – Vatrogasnu zajednicu, HGSS i Crveni križ, sastanku su nazočili i načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević te ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić.

U protekloj godini koju su obilježila pojava pandemije COVID-19, ali i razorni potresi u kontinentalnom dijelu Hrvatske, civilna je zaštita nesebičnim i humanim djelovanjem kroz niz aktivnosti znatno doprinijela očuvanju i zaštiti ljudskih života, dokazavši pritom kako se njihov rad uistinu temelji na načelima supsidijarnosti, solidarnosti i odgovornosti.

Nužno je napomenuti i kako je Grad Dubrovnik ustrojio je i opremio funkcionalan sustav civilne zaštite koji broji preko 200 pripadnika (volontera), a spremnost sustava CZ-a pokazala se tijekom prošlogodišnjeg ‘lockdowna’ kada su pripadnici operativnih snaga svakodnevno aktivno na terenu služili zajednici.

Također, prepoznajući izniman značaj žurnih službi (Hitna pomoć, JVP Dubrovački vatrogasci, HGSS, Crveni križ) kao neizostavnog dijela sustava civilne zaštite u kriznim situacijama, Grad Dubrovnik u posljednje četiri godine iz gradskog proračuna planski i kontinuirano izdvaja znatna sredstva kako bi adekvatno opremio te osnažio žurne službe, ali i dodatno potaknuo njihovo djelovanje.

Sustav civilne zaštite važan je faktor zaštite i spašavanja stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara i svih ostalih vrijednosti, stoga posebnu zahvalu na ovaj dan upućujemo svim pripadnicama i pripadnicima civilne zaštite na području Dubrovnika i Republike Hrvatske koji u svakom trenutku građanima stoje na raspolaganju, a posebice u današnjim okolnostima kada je čovjekovo zdravlje ugroženo.

Pročitajte još

Strabag i Avax žele graditi čvor Brijesta, ponude im veće od procijenjene vrijednosti radova

Dulist

Uskoro dodjela grobnih mjesta na Dupcu. Cijene nešto niže, ali bez opreme

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Dubrovačka bolnica bogatija za novi monitor vitalnih funkcija i binokularni oftalmoskop

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija