Aktualno

“O načelniku će odlučit Bog i Konavljani!”

"O načelniku će odlučit Bog i Konavljani!"

Zanimljivo je posljednjih tjedana u konavoskom HDZ-u. Kako se može saznati iz stranačkih krugova, tamo su se već počele iskazivati ambicije za iduće lokalne izbore.

Točnije, svoju ambiciju da se kandidira za načelnika općine izrazio je predsjednik Općinskog odbora HDZ-a Konavle Nikša Trojanović. Jedini mu je problem što nema podršku stranke.

Podsjetimo, 53-trogodišnji diplomirani ekonomist Nikša Trojanović iz Paljeg Brda, bivši direktor Vrtlarovog rasadnika Zaton, jedno vrijeme prvi čovjek kreditne zadruge u Konavlima te vijećnik u Županijskoj skupštini, a danas vlasnik tvrtke Agro-Konavle d.o.o., na posljednjim unutarstranačkim izborima pobijedio je svog protukandidata Vlaha Ivaniša i zasjeo na mjesto prvog čovjeka konavoskog HDZ-a.

Njegov prethodnik Božo Martinović, inače desna ruka načelnika Općine Konavle Luke Korde, nije se htio opet kandidirati, a sam Korda je isticao kako nije favorizirao nijednog kandidata.
 
BEZ PODRŠKE 'STARE GARDE'

Pobjeda Nikše Trojanovića, koji se među članovima stranke voli hvaliti kako ima člansku iskaznicu broj 1., poprilično je iznenadila konavosku ‘staru gardu’ HDZ-ovaca Luku Kordu, Mata Pušića, Boža Martinovića i Boža Lasića, pa tako Trojanović, koji je u međuvremenu postao i član Predsjedništva županijskog HDZ-a, postaje predsjednik bez podrške općinskog odbora.

Ono što im najviše smeta kod Trojanovića jest činjenica što je pulen bivše predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor, odnosno još i više to što iza njega glavom i bradom stoje ljudi s kojima se Korda već duže vrijeme ‘kači’ – saborski zastupnik Frano Matušić i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i bivši ministar Branko Bačić.

Međutim, kako su na unutarstranačkim izborima u HDZ-u Kosor,  Bačić i Matušić izgubili, u zahtjevnoj poziciji se našao i Trojanović. Suočio se i s činjenicom da na prvoj sjednici Općinskog ogranka Luka Korda zatraži potporu članstva i potporu u kandidaturi za još jedan mandat. Ako je dobije i opet pobijedi u Konavlima kao načelnik bi ušao u osamdesetu godinu života, što bi svakako bio raritet u političkom životu mlade hrvatske demokracije.

Trojanović se tako iznenada našao u problemima, jer je, premda izabran na demokratskim izborima, izgubio podršku vrha stranke, a kao čovjek Jadranke Kosor ne želi tražiti pomoć novog predsjednika Tomislava Karamarka. Dapače, u nekim svojim istupima, ako je vjerovati izjavama nekih mu stranačkih kolega, govori kako namjerava sam pridobiti članstvo za svoju kandidaturu.

Vrijedi podsjetiti kako je načelnik Korda na unutarstranačkim izborima podržavao ‘krivog’ kandidata Draga Prgometa, koji je pak na Općem saboru izabran za zamjenika predsjednika Tomislava Karamarka, što na kraju Kordu ipak čini pobjednikom.
 
KORDA: JOŠ NISMO ODLUČILI

S druge strane, iz redova konavoskog HDZ-a mogu se čuti razmišljanja kako bi načelnik Luka Korda, ukoliko dobije povjerenje članova stranke, kandidaturu za još jedan mandat načelnika ipak mogao odbiti i to mjesto prepustiti svom pročelniku Antunu Kusaliću, inače svom dobrom prijatelju.

U razgovoru s načelnikom Općine Konavle Lukom Kordom htjeli smo razjasniti situaciju u konavoskom HDZ-u, pa je tako na spomen kandidature Nikše Trojanovića načelnik Korda kazao:

– Ja o tome nemam nikakav stav, i to bi bilo dobro da pitate njega. Ako je čovjek, onda će reći što misli. Svatko ima demokratsko pravo kandidirati se. Ako ima tu namjeru, ne vjerujem da bi tajio – odgovorio nam je Korda, koji je komentirao i informaciju kako Trojanović u svojoj kandidaturi nema podršku konavoskog HDZ-a.

– Općinski odbor još uvijek nije o tome odlučivao. Je li on kome govorio da će se kandidirati to je njegova osobna stvar. Bilo bi od mene bezobrazno da nešto prognoziram ili o nekome govorim. Pitajte njega. Mi još nismo odlučili, ali mislim da vrlo brzo hoćemo – bio je jasan Korda.

O svojoj mogućoj kandidaturi nije htio govoriti. Tek je kratko kazao kako “za to ima vremena” i dodao kako će “to odlučiti Bog i Konavljani”.
– Trebamo razgovarati i dogovoriti se. Nisam nikada jednostrano to odlučivao. Uvijek smo se dogovarali, pa ćemo tako i ovaj put – kazao je Korda.

O Matušiću i Bačiću, koji mu već godinama mrse račune, ili preko HSS-a ili odnedavno preko Trojanovića, Korda je izjavio:
– Samo mogu reći da mi oni nikada nisu bili nakloni. Sreća je da se ne pitaju oni nego Konavljani – istaknuo je Korda, koji priznaje kako mu je ideja o Antunu Kusaliću kao eventualnom nasljedniku “prva za čut”.

KUSALIĆ JE ČOVJEK

– Svakako mogu reći da mi je Antun dobar prijatelj i prije svega dobar čovjek. Nije se razgovaralo o tome bi li on to htio. Kusalić je izvanredan i stručan, ali kao čovjek je pravi i to je najvažnije. Siguran sam da je sposoban za taj posao. Apsolutno mi ne bi bilo krivo ako bi me on naslijedio – otvoreno je Korda dao svoju podršku Kusaliću.

Naravno, za stav po svim ovim pitanjima zamolili smo i predsjednika konavoskog HDZ-a Nikšu Trojanovića, koji nije bio od velikih riječi.
– To su dezinformacije – bio je kratak i jasan Trojanović. Po njemu, ništa od navedenog nije istina.

Sve u svemu, bit će zanimljivo pratiti daljnji tijek zbivanja u najjužnijem ogranku HDZ-a u Hrvatskoj. Prema riječima načelnika Luke Korde, konavoski HDZ-ovci uskoro će i službeno raspravljati o svemu što ih tišti, a ishod tih rasprava mogao bi pokazati tko zaista vlada konavoskim HDZ-om.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist