Grad

NOVO ZADUŽENJE Grad diže 14 milijuna kuna kredita za modernizaciju javne rasvjete!

NOVO ZADUŽENJE Grad diže 14 milijuna kuna kredita za modernizaciju javne rasvjete!
KODAK Digital Still Camera

Grad Dubrovnik kreditno se zadužuje za 14 milijuna kuna u svrhu modernizacije javne rasvjete. O tom je projektu nedavno govorio i sam gradonačelnik Mato Franković. Najavio je tada projekt rekonstrukcije javne rasvjete koji uključuje zamjenu 3755 zastarjelih rasvjetnih tijela procijenjene vrijednosti 14 milijuna kuna. Istaknuo je i kako će se projekt financirati posebnim kreditnim programom Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a to bi trebali ‘amenovati’ i gradski vijećnici na idućoj sjednici Gradskog vijeća.
Kredit s kamatnom stopom od 0,5 posto otplaćivat će se kroz sedam godina bez počeka, a anuiteti bi se, navodi se u prijedlogu odluke o kojem će raspravljati gradski vijećnici, u cijelosti vraćali iz ostvarenih ušteda troškova električne energije. Godišnja novčana ušteda na troškovima električne energije, navodi se dalje, uz primjenu rekonstrukcije u odnosu na zatečeno stanje iznosi nešto više od 2 milijuna kuna.
Svakako treba podsjetiti kako se iz redova oporbenih vijećnika već neko vrijeme čuju glasna negodovanja o prezaduženosti Grada, tako da se o novom kreditu može očekivati burna rasprava.
Gradsko vijeće će zbog 14 milijuna kuna kredita morati i rebalansirati ovogodišnji proračun. U prijedlogu Odluke o izvršenju Proračuna za ovu godinu navodi se i kako postotak zaduženja Grada Dubrovnika prema sadašnjem izračunu iznosi 30,45 posto, što je posljedica pada prihoda i korištenja beskamatnih zajmova po toj osnovi. U prosincu 2021. godine je pak postotak zaduženja Grada iznosio 23,1 posto te se Grad tada nije planirao zaduživati i u ovoj godini. No, to se promijenilo.
Inače, u novoj se Odluci o izvršenju Proračuna za 2022. godinu, ako ista dobije zeleno svjetlo Gradskog vijeća navodi i kako očekivani iznos duga po osnovi glavnice dugoročnih kredita za investicije na kraju ove godine bio bi 257.150.000 kuna, a sukladno planiranim rokovima iskorištenja odnosno otplate predmetnih kredita. Očekivani iznos duga temeljem dodijeljenih beskamatnih zajmova Državnog proračuna, na osnovu oslobođenja, odgode ili odobrene obročne otplate poreza i prirezu poreza na dohodak, odnosno na osnovu pada prihoda tijekom 2020. i prvih devet mjeseci 2021.iznosi 74.148.300 kuna.
Treba istaknuti i kako ukupna godišnja obveza Grada za zaduživanje može iznositi najviše 20 posto ostvarenih prihoda u godini koja prethodi godini u kojoj se zadužuje. No, u prijedlogu odluke o novom zaduženju od 14 milijuna kuna, naglašeno je kako se ograničenja u mogućnosti zaduženja ne odnose na zaduživanja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave do iznosa ukupnog prihvatljivog troška koji se financira iz fondova EU kao i za zaduživanje za investicije iz područja unaprijeđenja energetske učinkovitosti. A ovdje je upravo riječ o projektu unaprijeđenja energetske učinkovitosti.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist