Kultura

Novo monografsko izdanje Dubrovačkih muzeja

Katalog zbirke ‘Gravirana keramika iz fundusa Arheološkog muzeja u Dubrovniku‘ autorice Liljane Kovačić nova je publikacija Dubrovačkih muzeja. Riječ je o monografskom hrvatsko – engleskom izdanju na 233 stranice, ilustriranim s više od 240 fotografija, a koje donosi izbor stolne keramike s graviranom dekoracijom od 14. do 17. stoljeća iz Zbirke kasnosrednjovjekovnoga i novovjekovnoga keramičkog i staklenog materijala Arheološkog muzeja.

– U uvodnom poglavlju upoznaje se s lokalitetima koje je Arheološki muzej 90-ih godina prošloga stoljeća istraživao u povijesnoj jezgri u sklopu obnove nakon potresa 1979. godine, što je ujedno bio početak skupljanja ove vrste građe. Zatim se iznose kriteriji odabira za inventarizaciju te se općenito navode vrste stolnog posuđa, kao i radionički centri iz kojih su se uvozili. Sljedeće poglavlje obrađuje graviranu keramiku te donosi detaljan pregled nalaza prema oblicima i tipovima dekorativnih motiva podijeljenih u sedam poglavlja – istaknula je autorica monografije.

U katalogu je stručno obrađeno 219 predmeta iz Zbirke, a njihov odabir omogućuje uvid u tipologiju stolnog posuđa i umjetničko–dekorativni izraz vremena u kojem su nastali.

– Uz osnovne informacije o predmetu predlažu se i radionice izrade, potom slijedi opis svakog predmeta, počevši od oblika, premaza, dekorativnih motiva i na kraju se donose analogni ili slični nalazi iz Italije odakle materijal i potječe te oni objavljeni s hrvatskih nalazišta i rjeđe s nalazišta priobalnih gradova susjednih država. Slijede table s presjecima posuda, table s grafičkim prikazima motiva specifične dekoracije poznate pod nazivom „a punta e a stecca“, dok posljednje poglavlje donosi popis literature i izvora koji se uglavnom odnose na brojne publikacije i radove talijanskih istraživača.

Monografija upotpunjuje sliku svakodnevnog života, kulture stola, gospodarstva i trgovačkih kontakata Dubrovačke Republike i dio je arheološkog i kulturnog nasljeđa Dubrovnika – zaključila je autorica Liljana Kovačić.

Katalog je realiziran uz potporu zaklade Caboga Stiftung, a može se kupiti u muzejskoj prodavaonici u Kneževu dvoru.

Pročitajte još

Mlada pjesnikinja Lara Čustović predstavila svoju prvu zbirku ‘Posebno drugačija’

Dulist

Otočki Vilenjak i družina: osam čarobnih i zabavno-poučnih priča za djecu

Dulist

Predstavljanje knjige ‘Libreta iz ostavštine Luke Dropca u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija