Politika

NOVO ISTRAŽIVANJE Evo kako stoje političke stranke i gdje bi lokalni izbori mogli biti najneizvjesniji

NOVO ISTRAŽIVANJE Evo kako stoje političke stranke i gdje bi lokalni izbori mogli biti najneizvjesniji

Dva mjeseca prije lokalnih izbora Dnevnik HTV-a donosi prvi ovogodišnji HRejting. Istraživanje je provedeno od 15. do 17. ožujka na uzorku od 1400 ispitanika. Maksimalna greška uzorka je +/- 2,62 posto, a pouzdanost istraživanja čak 95 posto. Da su sutra parlamentarni izbori, izborni bi prag prešlo samo pet političkih stranaka. Redoslijed na vrhu tablice bio bi kao i na onim pravim izborima održanima u srpnju prošle godine.

Vodeći je HDZ s malo više od 27 posto (27,3 posto) biračke potpore. 8 i pol postotna boda manje (18,8 posto) ima drugoplasirani SDP. Promjena u redoslijedu od posljednjih izbora na ovamo dogodila se od trećeg do petog mjesta. Sada je Možemo! treća politička snaga u zemlji s gotovo 9 posto (8,7 posto) potpore. Iza su Domovinski pokret s 8,1 i jedini koji još prelazi prag – Most, koji je na 7 i pol posto.

Da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, a predizborne koalicije zabranjene, imali bismo podugačku listu stranaka koje nikada ne bi ušle u Hrvatski sabor. U skupini onih s tek nešto više od jedan posto biračke potpore su Centar (1,8 posto), stranka pokojnoga zagrebačkoga gradonačelnika (1,5 posto), IDS (1,2 posto) i Živi zid (1,1 posto). G4 Ispod jedan posto su HNS (0,9 posto), Glas (0,8 posto), Reformisti (0,8 posto), HSU (0,8 posto) i HSLS (0,6 posto). Iz optimistične perspektive, svima njima kakvu-takvu nadu može dati velik broj još neodlučnih birača. Trenutačno ih je 16 posto (16,1 posto).

Uoči lokalnih izbora, HRejting će nam pokazati kako stranke i njihovi kandidati prolaze u županijama i velikim gradovima. Evo kako stranke stoje po regijama:

Da su sutra lokalni izbori, a Dubrovačko-neretvanska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija jedna izborna jedinica, izborni bi prag prešlo pet stranaka ovim redoslijedom: HDZ – 34,7 posto, SDP – 14,4 posto, Most – 12,7 posto, Domovinski pokret – 8,1 posto, Možemo – 5,1 posto. Dalje – nema! Ako netko ne uspije – a najbliže je tomu Centar s 3,4 posto – iskoristiti podatak o više od 15 posto (15,3 posto) još neodlučnih birača. Ako se sudi prema HRejtingu, najneizvjesniji bi izbori bili u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, gdje je razlika između prve tri stranke kreće oko tri posto. HDZ je na 18,7; SDP na 15 i pol, a Možemo na 14,4 posto. Izborni prag prelaze još Most koji je na 9 posto (9,1 posto), Domovinski pokret na 8 posto (8,0 posto) i poprilično udaljena od njih stranka pokojnog Milana Bandića (5,3 posto). Broj neodlučnih birača oko 14 i pol posto.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist