Grad

NOVI PROJEKT OSVJETLJENJA Zidine s tigrastim uzorkom za 150 tisuća kuna!

NOVI PROJEKT OSVJETLJENJA Zidine s tigrastim uzorkom za 150 tisuća kuna!

Zidine u ljubičastoj i plavoj boji s tigrastim uzorkom (animacijama) najnoviji su hir dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića.

Probno osvjetljavanje tvrđave Svetog Ivana projektorima s Komarde već je obavljeno, a sad je pitanje hoće li Grad i realizirati ovu ideju kupnjom dva projektora za 150 tisuća kuna. No, projekt osvjetljavanja zidina već postoji. I to od kraja 2006. godine. Projekt niti je dovršen, niti je dobro izveden, niti se zna kad će sve i hoće li biti privedeno kraju. Ne treba smetnuti s uma da je projekt pod istragom krim policije, a ni činjenicu da je u sve već ulupano 20-ak milijuna kuna! U takvim okolnostima dubrovački gradonačelnik kreće u novu avanturu.

Osvjetljavanje tvrđave Svetog Ivana te dijela zidina iznad kupališta ‘Uvalica’ projektorima, sve kako bi se, napomenuli su iz Gradske uprave, ‘prvi put u povijesti dobila primjerena noćna vizura južne strane zidina’. Tako se doduše govorilo i za postojeći projekt pod istragom, koji je u jednoj od brojnih faza trebao uključiti i osvjetljavanje južne strane zidina!

Stoga se postavilo pitanje jesu li i projektori dio postojećeg ili nekog novog projekta?

Mora se, tehnologija je uznapredovala!

– S obzirom da je posljednjih godina ova tehnologija znatno uznapredovala na tržištu se pojavio različiti broj mogućnosti koje u vrijeme izrade projekta nisu postojale. Gradska uprava stoga nastavlja tražiti prihvatljiva rješenja koja su usklađena s konzervatorskim smjernicama. Dodatno želimo napomenuti kako je ova tehnologija prihvatljiva iz razloga što za postavljanje projektora nije potrebno zadirati u kulturno dobro, a njihovim korištenjem može se osvijetliti velika površina – smatra Grad Dubrovnik.

Ukoliko se krene u realizaciju ove ideje za osvjetljavanje zidina nabavit će se dva projektora, no točne pozicije na kojima će se isti postaviti još nisu definirane.

– Pozicije se još uvijek testiraju, a najbolje će biti odabrane uz suglasnost konzervatora. Podsjetimo, djelatnici Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu u društvu gradonačelnika Grada Dubrovnika Andra Vlahušića u ponedjeljak 13. listopada u večernjim satima obavili su prvu probu osvjetljenja tvrđave Svetog Ivana projektorom. Uz demonstraciju izvedbenih mogućnosti projektora testirala se i moguća lokacija njegovog smještaja – naglasili su iz Gradske uprave.

Nije traženo odobrenje konzervatora

Konzervatorski odjel u Dubrovniku, istaknula je pročelnica Žana Baća, nije primio zahtjev Grada Dubrovnika za izdavanje prethodnog odobrenja za projekt rasvjete tvrđave Sv. Ivana i južnog poteza gradskih zidina.

– Vršenje svjetlosnih probi, koje provodi investitor, Grad Dubrovnik, smatramo nužnim za iznalaženje što kvalitetnijeg, odnosno konzervatorski prihvatljivog projektnog rješenja, no Konzervatorski odjel u Dubrovniku nije sudjelovao u probama osvjetljenja projektorom, te se o istom ne možemo očitovati – odgovorila je Baća na pitanje je li ovakov osvjetljenje prihvatljivo, te jesu li Gradu Dubrovniku dane neke smjernice.

Animacije na zahtjev

A projektori će se koristiti svakodnevno, u osnovnoj bijeloj boji kao i na ostatku zidina, te režimu rada istovjetnom dekorativnoj rasvjeti povijesne jezgre – od uključivanja javne rasvjete do 1 sat poslije ponoći. No, u posebnim prigodama, nekoliko puta godišnje i na zahtjev primjerice udruga ili ustanova, postoji mogućost korištenja i drugih boja – ljubičaste, plave…

Budući da se po medijima već počelo špekulirati kako je nabava projektora uvod u pokušaj noćnog razgledavanja zidina, iz Gradske uprave to odbacuju:
– To nikako nije pokušaj noćnog razgledavanja zidina, već želja da se na primjeren način osvijetli do sada, u ovom segmentu, zapostavljen dio zidina – zaključili su iz Gradske uprave

Spomenimo i to kako su za potrebe testiranja projektori unajmljeni od tvrtke Scenske tehnologije d.o.o., Zagreb. Ukoliko se Grad Dubrovnik odluči za njihovu nabavu, pokrenut će se postupak javne nabave, a cijena dva projektora zajedno iznosi oko 150.000 kuna (s uključenim PDV-om). O projektorima će brinuti Grad Dubrovnik putem ugovornog izvođača koji skrbi o javnoj i dekorativnoj rasvjeti unutar povijesne jezgre Grada.

Pročitajte još

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist