Grad

NOVI ‘PAMETNI’ SEMAFORI Grad Dubrovnik: ‘Morate pritisnuti tipkalo da bi se pojavilo zeleno svjetlo’

NOVI 'PAMETNI' SEMAFORI Grad Dubrovnik: 'Morate pritisnuti tipkalo da bi se pojavilo zeleno svjetlo'

Nakon što je potpuno nova semaforska oprema postavljena na raskrižjima Stadion Lapad i Dom Zdravlja u ponedjeljak, 16. siječnja bit će pušten u radi novi ‘pametni’ način upravljanja sustavom, a koji će doprinijeti bržem protoku prometa te smanjenju čekanja na samim raskrižjima, navode iz Grada Dubrovnika.

Nova semaforska rješenja implementirana na navedenim raskrižjima predstavljaju najmodernija i najučinkovitija rješenja na tržištu, vozačima i pješacima omogućit će sigurno prometovanje uz maksimalno korištenje mjera energetske učinkovitosti.

-Naime, radi se o tehnologiji koja omogućava da predmetna raskrižja budu u tzv. ‘prometno ovisnom radu’, tj. da se ciklusi izmjene crvenih, žutih i zelenih signala, temeljem automatskog brojenja prometa, prilagođavaju stvarnom broju vozila (količini prometa) koja prolazi kroz raskrižje. To je omogućeno ugradnjom posebnih video detektora prometa na svim privozima raskrižja koji registriraju prolazak svakog vozila, a tako prikupljene podatke obrađuje računalo koje regulira cikluse izmjene prometnih svjetala – semafora – istaknuli su.

-Na posebnu pozornost upućuju se pješaci koji će svakim nailaskom na raskrižje morati pritisnuti tipkalo da bi se pojavilo zeleno svjetlo za pješake te tako omogućio njihov prolazak, a sve zbog spomenutog načina upravljanja prometom – naglasili su.

Modernizacijom semaforske opreme i uređaja na raskrižjima Stadion Lapad i Dom Zdravlja omogućen je puni daljinski nadzor i upravljanje radom semaforiziranih raskrižja iz nadzornog centra, analitika i daljinsko dojavljivanje svih nepravilnosti u radu te automatsko prikupljanje podataka o prometnim opterećenjima.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist