Aktualno

Novi Ovršni zakon stupa na snagu

Ovršni zakon, koji omogućuje izravnu naplatu dugova putem Fine na temelju pravomoćnih sudskih i ovršnih odluka danas stupa na snagu.

Preko Fine, izravno će se moći naplatiti i radnici kojima poslodavci ne isplaćuju plaće i to na temelju potvrde poslodavca o neisplati dospjele plaće, otpremnine ili naknade za plaće.

Poslodavac ima trideset dana da na sudu ospori naplatu, ako to ne učini, Fina će banci izdati nalog za prijenos zaplijenjenog novca.
Sabor prihvaćanjem novog zakona smatra kako su nova pravila pravednija i kvalitetnija, a jedan od ciljeva zakona je i rasterećenje sudova. Zakon predviđa i umrežavanje Fine i javnobilježničkih ureda, koji će voditi Registar zadužnica, a u koji ulazi svaka buduća zadužnica. Zadužnice koje su izdane prije stupanja na snagu novog zakona moći će se naplatiti tek kad vjerovnici zatraže njihovo unošenje u Registar.

Građani s neplaćenim računima dosad su morali snositi i troškove odvjetnika kad im je pružatelj usluga, kako bi se naplatio, preko odvjetničkog ureda sjedao na plaću. Sad će tvrtke kako bi se naplatile ići izravno na sud koji daje Fini nalog za blokiranje računa, a građani će proći jeftinije jer ne plaćaju odvjetnika.

Novi zakon predviđa također aktivniju ulogu ovrhovoditelja, koji će morati nazočiti ovrhama nad pokretninama i nekretninama. U slučajevima u kojima se ovrhovoditelj više puta ne odazove pozivu na ovrhu, omogućuje se obustava postupka.

Od početka godine, 28 tisuća građana dužno je 2,3 milijarde kuna, a blokirane račune ima njih 30 tisuća.

Pročitajte još

PRODAJA SE PRESELILA U VIRTUALNE VODE Raste kupovina u ‘dva klika’

Dulist

Iz sustava eNautika izbrisano 807 čarterskih tvrtki

Dulist

Dubravka i Romana pobijedile su rak dojke: ‘Treba naći motiv za život!

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija