Hrvatska

NOVI MODEL UPISA Više od 30 tisuća učenika ostaje bez dodatnih bodova

Željko Jovanović

Četrnaest godina od uvođenja bodovanja kod upisa u srednje škole, država je odučila ukinuti taj sustav: svi učenici koji su dosad pri upisu ostvarilvali pravo na dodatne bodove jer su kategorizirani sportaši, imaju završenu glazbenu ili plesnu školu, uče drugi strani jezik ili pak žive u otežanim uvjetima – ostaju bez tih bodova, piše jutarnji.hr.

Takvih je, prema podacima Ministarstva znanosti, bilo 70 posto, odnosno 32.951 osmaš lani je imao barem jedan dodatni bod! Najviše ih je profitiralo na temelju učenja drugog stranog jezika – 23.233, ali i kategorije otežanih uvjeta školovanja (ukupno 3325).

Ukida se i tzv. glavno bodovanje, pa za upis u gimnaziju ili strukovnu školu ove godine neće postojati minimalni bodovni prag. Umjesto toga, objasnio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, ključ za upis svim učenicima bit će prosjek zaključnih ocjena na dvije decimale od četvrtog do osmog osnovne, odnosno zaključne ocjene iz zadnja dva razreda iz šest nastavnih predmeta.

Pritom, jedan od predmeta samostalno će određivati srednja škola.

– Ovime školama dajemo autonomiju i slobodu u kreiranju krterija – rekao je Jovanović, čiji se novi model upisa bazira na odluci Ustavnoga suda i mišljenju dječje pravobraniteljice da pojedini sadržaji na temelju kojih se dobivaju dodatni bodovi nisu dostupni svoj djeci u Hrvatskoj, zbog čega je godinama dolazilo do diskriminacije onih koji žive u sredinama s bez škole stranih jezika ili primjerice glazbene škole.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist