Politika

NOVI CROBAROMETAR HDZ i dalje u velikom vodstvu, SDP ima najlošiji rejting ikad

NOVI CROBAROMETAR HDZ i dalje u velikom vodstvu, SDP ima najlošiji rejting ikad

Dnevnik Nove TV donosi redovito mjesečno istraživanje Crobarometar koje najbolje ukazuje na raspoloženje i trendove među biračima.

Veliko vodstvo HDZ-a nad ostalima

Da i s aferama HDZ može biti miran, pokazuje stabilna potpora birača – ima sigurnu trećinu i to 33,7 posto, a tako je od izbora. Za stranku na vlasti to je dobro.

Za SDP, stranku koja bi željela na vlast nakon katastrofalnog poraza, rejting na početku političke jeseni je 17,1 posto. Također kao mjesec prije, ali i upola slabiji od HDZ-a. Tim rejtingom Zlatko Komadina predaje stranku nasljednici ili nasljedniku na izborima koje ta stranka održava u subotu. Nije nebitno da je 17 posto potpore jedan od lošijih rejtinga SDP-a od kada se provode istraživanja.

MOŽEMO je postojan, na trećem mjestu s potporom od 8,2 posto. Nakon izbora u SDP-u vidjet ćemo što će zapravo biti s tom opcijom, hoće li postati lider na ljevici ili rezervna klupa razočaranih SDP-ovaca.

Domovinski pokret malo je popravio svoj rejting, ali sve u statističkoj pogrešci i sada je na 7,9 posto.

MOST rujan završava na stabilnih 6,2 posto.

Stranke koje ne prelaze prag

Pametno je jedina stranka koja se koliko-toliko približila izbornom pragu s potporom od 2,7 posto. Ostali to mogu sanjati. Pa je Stranka s imenom i prezimenom na 1,8 posto.

IDS na 1,5 posto, HSS na 1,3 posto, a Živi zid može računati samo na 1,1 posto potpore. HSU dobiva 1 posto.

Ostale stranke od ljevice do desnice imaju manje od 1 posto ili ukupno 5,6 posto. Tako Radnička fronta ima 0,9 posto, a partneri HDZ-a – HNS 0,6 posto i Reformisti 0,2 posto. Raste broj neodlučnih i sada ih je 11,8 posto.

Vladine politike većina ne podupire, ali ima jedan zanimljiv detalj

Većina birača ne podupire rad Vlade, točnije njih 50 posto, a podupire njih 40 posto. Na prvu, većina rad Vlade ne podupire, ali u odnosu na mjesec prije vidimo rast onih koji odobravaju njezin rad. Ne zna njih 10 posto.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist