Politika

NOVI CROBAROMETAR HDZ i dalje na prvom mjestu, većina građana ne odobrava rad Vlade i predsjednika

Redovito mjesečno istraživanje Crobarometar koje već godinama najbolje pokazuje trendove u raspoloženju građana, bilo da su političari ili stranke u pitanju, donosi Dnevnik Nove TV.

HDZ i dalje dvostruko jači od SDP-a

Hrvatska demokratska zajednica sa sigurnom i stabilnom potporom i ovaj mjesec je prvi izbor građana. Dobili bi 29,1 posto. Tako stabilnu potporu imaju mjesecima usprkos aferama koje se jednostavno ne lijepe na HDZ. SDP i dalje drugi, ali s velikim zaostatkom iza HDZ-a. Trenutačno uživaju potporu od 16 posto. To je manje nego mjesec prije, ali sve unutar statističke pogreške. Možemo se stabilizirao kao treći izbor birača s potporom od 9,4 posto. Uzeli su SDP-u dio birača, a prvi veliki test im je Zagreb.

Male stranke bez kojih se ne može vladati

Sve ostale stranke daleko su ispod izbornog praga. Najbliže je HSU s potporom od 2,3 posto i Živi zid s potporom od 2,1. Slijedi Centar s 1,6, HSS je mjesec završio s potporom od 1,3 posto, a HNS s 1,1. Radnička fronta ima 1 posto baš kao i Stranka Ivana Pernara. Sve ostale stranke ispod su 1 posto i zajedno dobivaju 4,7. I ovaj mjesec bilježi se velik broj neodlučnih, čak 16,6 posto, a u prosincu je bilo samo 5 posto neodlučnih.

Zemlja tone u pesimizam

Pesimizam se nastavlja već četvrti mjesec.

Sada 70 posto ispitanika misli da zemlja ide u lošem pravcu, a da ide u dobrom, misli tek 23 posto dok ne zna njih 7 posto.

Rad Vlade većina ne odobrava

Isto tako većina građana ne odobrava rad Vlade, njih 56 posto, a odobrava ga samo 36 posto, dok ne zna njih 8 posto.

Ni Predsjednikov rad većina ne odobrava

Predsjednik Republike svojim istupima nikoga ne ostavlja ravnodušnim pa trenutačno 50 posto građana ne odobrava njegov rad, a odobrava njih 42 posto. Nema dramatičnih skokova u potpori predsjedniku u odnosu na mjesec prije. Ne zna njih 8 posto. Birači SDP-a daju mu potporu od 80 posto, ali, zanimljivo, i 28 posto birača HDZ-a odobrava rad predsjednika.

Tri institucije – građani im sve manje vjeruju

Od tri institucije dvije su prošle bolje nego mjesec prije, a jedna lošije. Tako Ured predsjednika dobiva ocjenu 2,68 ili “trojku”, manje nego mjesec prije. Vlada je ocijenjena s 2,52, također “trojkom” i tu je vidljiv porast. Raste i potpora Hrvatskom saboru, sada dobivaju 2,15 ili “dvojku”.

Pročitajte još

Nikša Vukas: ‘Ovo je politički okršaj s ljudima koji ti smetaju’

Dulist

UKLJUČENI I FRIZERSKI SALONI Najam gradskih poslovnih prostora i javnih površina umanjen za 50 posto

Dulist

BURNA RASPRAVA O SMANJENJU NAKNADA Vićan Selmaniju: Možete mi reći da sam debeo i ružan, ali ne i da sam socijalno neosjetljiv

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija