Politika

NOVI CRO DEMOSKOP Evo tko su najpozitivniji i najnegativniji političari

Vladajući HDZ (29,1 posto) ostaje prvi izbor, ali drugi mjesec zaredom bilježi blagi pad rejtinga, izgubili su jedan postotni bod u zadnjih mjesec dana – toliko je SDP (19,8 posto) s novim predsjednikom dobio – 29 posto HDZ, a gotovo 20 posto SDP. Za povratak na treću poziciju ovoga se mjeseca izborio MOST (8,6 posto) čiji rejting također raste, pokazuje to mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO Demoskop, koje je za RTL provela agencija Promocija plus. Blizu je platforma Možemo! (7,6 posto), ali uz pad rejtinga koji je vidljiv i kod Domovinskog pokreta (7,3 posto). Sve ostale stranke i opcije su daleko. Stranka s imenom i prezimenom ima 2,3 posto. HSS 2,1 posto, a slijede Pametno (1,5 posto), pa IDS (1,4 posto).

Istu, nisku podršku ima i Živi zid (1,4 posto), još niži je rejting stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (1 posto), a postoji i veliki bazen neodlučnih birača: gotovo 13 posto. Građani kao najpozitivnijeg političara i dalje vide premijera Andreja Plenkovića (19,8 posto), to je poruka gotovo 20 posto ispitanika dok ih 16 posto u takvom svjetlu vidi Zorana Milanovića. Posvađani duo tako je ostao na vrhu, premijer uz blaži pad u odnosu na listopad, predsjednik uz blaži rast. Treći izbor, ali daleko rjeđi je ministar financija Zdravko Marić (4,9 posto).

A posvađani duo ponovno je i na vrhu ljestvice najnegativaca – vode tijesnu bitku, ali predsjednik Zoran Milanović (21,9 posto) je tu ostao prvi izbor, dok je premijer Andrej Plenković (20,6 posto) na drugom mjestu. Obojica drugi mjesec za redom kod građana češće izazivaju negativan doživljaj, a istraživanje pokazuje i da je njihov sukob, unatoč rastu broja zaraženih, za gotovo petinu ispitanika glavna tema prošlog mjeseca. Treći najnegativac je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (5,6 posto).

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

MATO FRANKOVIĆ Nemam ambicija za Sabor. O kandidaturi za novi mandat kad za to dođe vrijeme

Dulist

Marija Vučković odgovorila odlazi li iz Vlade riječima: Za sada sam tu

Dulist

Braniteljima ustupljeno zemljište na Nuncijati! Četiri vijećnika suzdržana

Andrea Falkoni Račić