AktualnoUrednički izbor

NOVE CIJENE ZAKUPA Liječnici: Došli smo do ruba; Bazdan: Nismo se vodili tržišnim cijenama

NOVE CIJENE ZAKUPA Liječnici: Došli smo do ruba; Bazdan: Nismo se vodili tržišnim cijenama

Na Županijskoj skupštini održanoj protekle srijede izglasane su nove cijene zakupa prostora u domovima zdravlja te su određene četiri zone kako bi se cijene izregulirale. Ova odluka vijećnika naišla je odmah na početku na veliko neslaganje oporbe koja je istaknula kako se ovim potezom pokušava gubitke domova zdravlja prelomiti preko leđa liječnika primarne zdravstvene zaštite te kako su cijene napravljene po uzoru na one tržišne. Svoje nezadovoljstvo iskazali su i liječnici koji su, među ostalim, naglasili kako su njihove ordinacije novim pravilima dovedene na rub isplativosti poslovanja.

-Mi smo netržišna kategorija, ne zarađujemo ništa u našim ambulantama osim onoga što imamo u ugovoru s HZZO-om, a žele nam nametnuti tržišne cijene. Nadalje, cijela svrha ove priče jest ta da se popune rupe u proračunu Doma zdravlja i da se mlade kolege, koji po novom zakonu mogu poći u privatne vode, odvrati od te odluke – rekao je dr.Teo Depolo specijalist obiteljske medicine.

S njime se slaže i doktorica dentalne medicine Vesna Tomičić koja je pak naglasila kako su ordinacije dobili prije puno godina te kako su u njih uložili velike nove zbog čega su i u kreditima.

-Stalno moramo obnavljati opremu i aparate s kojima se služimo jer bez toga nema poslovanja. Ove novine učinit će nam poslovanje jako teškim. Čudim se županijskim vijećnicima pa i oni su pacijenti. Čudim se za koga su oni jučer digli ruku, jesu li promislili na bolesnog susjeda, djece ili umirovljenika koji već sad imaju strašne troškove svog liječenja? Do sada nam je najamnina bila 1560 kuna plus 250 kuna plus još troškovi, a plaćamo i dvostruki porez. Po novome, moja bi služba imala koeficijent 1,3 pa bi cijena dosegnula u startu oko pet tisuća kuna – pojasnila je Tomičić.

-Žalosno je da je politika opet donijela odluku bez da je i jedan tren kontaktirala struku. Nisu nas zvali ni na jedan sastanak ne bi li se možda našao nekakav kompromis oko cijena zakupa. Također, ovime je župan i svi vijećnici koji su glasali za ovu odluku pokazao potpuno nerazumijevanje za medicinsku struku u današnjoj situaciji raspada zdravstvenog sustava zbog manjka liječnika, neadekvatne plaće, a većina liječnika i odlazi iz zemlje. Tko će i na koji način liječiti jednog dana te vijećnike i ostale ljude? Mislim da je ovo udar na zdravstvenu skrb u cijelosti – mišljenja je specijalist obiteljske medicine i predsjednik KOHOM-a za Dubrovačko-neretvansku županiju Orsat John.

Sve ove navode prokomentirao nam je i ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan. Naglasio je kako je 1. siječnja na snagu stupio zakon kojim su izmijenjena određena pravila koja su do sada vrijedila.

-Jedno od tih pravila je i da domovi zdravlja ne mogu imati više od 25 posto ordinacija iz bilo koje djelatnosti. Također, Zakonom se ukida pravilnik koji je do sada regulirao cijene u cijeloj Hrvatskoj. Po njemu je maksimalni iznos cijene bio 1500 kuna. Samim ukidanjem pravilnika jedinicama regionalne uprave i samouprave dana je mogućnost da formiraju svoje cijene prema procjenama. Dubrovačko-neretvanska županija sigurno nije išla na tržišne cijene. Ravnatelji svih pet domova zdravlja u županiji sudjelovali su u donošenju odluka i podijelili županiju na četiri zone. Četvrtoj tako pripadaju otoci, Dubrovnik, Korčula, dijelom Lastovo, Mljet, Šipan, Lopud, Kalamota, dio Pelješca i tu je najjeftinija zona u kojoj je zakupnina i niža od dosadašnje. U trećoj zoni je otprilike zadržana ista, a u drugoj koja se odnosi na Metković i Ploče i dio okolice Dubrovnika su podignute cijene – rekao je ravnatelj Bazdan te naglasio kako nije istina da je županija po ovome pitanju najskuplja.

-U Dubrovniku postoje koncesionari koji su u istom statusu kao i ovi liječnici koji su nezadovoljni i koji već 10 ili 15 godina plaćaju u privatnim prostorima 4500 kuna, a nisu imali blagodat biti pod zaštićenom najamninom doma zdravlja. Također, spominje se da se ovim potezom žele zakrpiti rupe domova zdravlja. Međutim, to nije točno jer domovi zdravlja, to odgovorno tvrdim, nisu u gubitcima, poslujemo pozitivno. Jedino je Dom zdravlja u Metkoviću zbog dijalize prije tri – četiri godine bio u gubitcima, ali sada posluje pozitivno. O tome nema govora. Ne krpimo ovime naše gubitke – naglasio je Bazdan.

Mišljenja je kako je županija dobro izbalansirala cijelu problematiku te da cijene nisu previsoke ni neprihvatljive.

-Je li prostor na Pločama od 2800 kuna tržišna cijena, procijenite sami. Vrijeme će pokazati istinitost kako mojih navoda, tako i onih koji govore kontra, jesmo li najskuplja županija po ovome pitanju ili nismo. Ali, zakon je također ostavio mogućnost da se te odluke primjenjuju tek od 1. siječnja 2021. godine. U tom razdoblju liječnici se ili mogu snaći s nekim jeftinijim novim prostorom ili ako im je nepovoljno, mogu se vratiti raditi u dom zdravlja za plaću. Izbora ima – zaključio je ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan.

 

Pročitajte još

PROMETNA U KUPARIMA Ozlijeđena osoba prevezena u bolnicu

Dulist

OD IDUĆEG TJEDNA Liječnici će imati pravo prijaviti pacijente privremeno nesposobnima za vožnju

Dulist

GORAK KRAJ ‘Novi Europski Bauhaus’ izostavio Dubinu iz projekta, iz kluba poručili: Uprava TUP-a gurnula nas je u stečaj

Dulist