Koronavirus u Hrvatskoj

NOVE BROJKE NACIONALNOG STOŽERA 50 novooboljelih, ukupno 1791 bolesnik

vili beros 2

U posljednja 24 sata Republika Hrvatska broji 50 novoboljelih od koronavirusa, što je ukupno 1791 bolesnik. Testirano je više od 20 tisuća osoba, od čega u 24 sata 901 osoba – istaknuto je danas na redovnoj konferenciji za medije nacionalnog stožera.

– Od jučer su preminule dvije osobe, ženska osoba u Dubrovniku te muška osoba u Klinici za infektivne osobe. Obje osobe imale su teške kronične bolesti. Ukupno imamo 35 umrlih. Na respiratoru je 31 osoba. Oporavljenih je 312, odnosno 14 više nego jučer, a kod kuće je oporavljenih 217 osoba, 38 je više hospitaliziranih osoba – naglasio je ministar Vili Beroš. 529 je ukupno oporavljenih, naglasio je Beroš, dodavši kako su smrtni ishodi češći kod kroničnih bolesnika.

– Kada osoba ima kroničnu bolest, onda je povod koronavirus i osoba je umrla s koronavirusom. Ako osoba nije imala kroničnih stanja, onda je umrla od koronavirusa – objasnio je Beroš jučerašnju temu.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković podsjetila je da je 27. veljače zabranjen posjet svim domovima za starije i nemoćne osobe, ali i na druge aktivnosti koje je provela u suradnji s Nacionalnim stožerom od tada.

-Što se tiče zaštitne opreme, s koronavirusom se borimo 50 dana i svaki je sustav na svoj način reagirao u  nabavci opreme, što je moguće ranije. U tom smislu i Ministarstvo koje nabavljalo i distribuiralo opremu ustanovama u svom sustava – naglasila je Bedeković.

Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak naglasio je da zaštitnu opremu treba znati koristiti, odnosno proći edukaciju.

-Znam da je u domovima organizirana edukacija – rekao je Capak i dodao kako se u domovima na svaku pojavu temperature, odnosno simptoma, rade testovi.

Naglasio je i kako uvijek postoji mogućnost da se neke mjere za županije relaksiraju. ‘No zasad se nismo odlučili za te mjere iako o tome razgovaramo’, istaknuo je Capak.

Na to se nadovezao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Naime, kako je naglasio, nacionalni stožer će danas donijeti odluku da se u svakom županijskom stožeru civilne zaštite oforme timovi koji će izvršiti uvid u realizaciju kako se provode mjere koje je propisao HZJZ.

-Ti timovi će biti pod vodstvom epidemiologa koji je član županijskog stožera civilne zaštite. U timovima će biti i inspektor civilne zaštite, sanitarni inspektor, socijalni radnik i pročelnik za socijalni rad u županiji. Dakle, pod koordinacijom epidemiloga i pripadnika MUP-a. Uvidjet će se poštivanje i organizacija mjera – rekao je ministar Božinović i dodao kako se ne isključuje decentralizacija mjera tamo gdje je situacija bolja.

Ministrica Bedeković je odgovorila na pitanje o radu s djecom s posebnim potrebama.

-Izdane su jasne upute vezane za načine kojima bi se prilagodili individualnom radu s djecom s poteškoćama u zadanim uvjetima. Potrebno je izbjegavati kontakt s djecom s različitom poteškoćama. Pristup se svakom dijetetu može odraditi virtualno. Razumijemo da svako dijete ima specifične potrebe, i da je važan fizički kontakt. No, epidemiološka slika je takva kakva je i to nije moguće u ovim trenucima – rekla je Bedeković.

Ministar Beroš je naglasio kako je dosad hospitalizirano 372 bolesnika, nije došlo do prevelikog optrećenja zdravstvenog sustava.

-Razmišlja se o početku elektivnih i ostalih kirurških zahvata. Razmišlja se o modalitetu jer nam je sigurnost na prvom mjestu. Jutros smo kolega Capak i ja razgovorali da sve bolesnike koji dođu ne samo na hitne, već i na elektivne zahvate, testiramo i vidimo jesu li pozitivni ili nisu. Ako nisu, mogu se poduzeti zahvati koji dosad nisu preporučeni. Mislim da se polako možemo vraćati i tim aktivnostima – rekao je Beroš.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist