Aktualno

NOVA USLUGA HZMO-A Brže do promjene podataka o stažu putem e-prijava

Nova e-usluga Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje eMPP-1 kojom je obveznicima, poslodavcima pravnim i fizičkim osobama omogućeno da elektroničkim putem uspostavljaju prijave/promjene o utvrđenom stažu osiguranja i osnovici (obrazac eMPP-1) u svim postupcima prikupljanja nedostajućih podataka važnih za ostvarivanje prava na mirovinu dostupna je od utorka.

Nova e-usluga proširenje je postojeće usluge elektroničkog poslovanja HZMO-a za uspostavljanje e-prijava Lana, kojom se uspostavljaju e-prijave o početku, promjeni i prestanku poslovanja obveznika kao i e-prijave o početku, promjeni i prestanku osiguranja osiguranika.

-Nova e-usluga eMPP-1 od iznimne je važnosti za učinkovitije prikupljanje nedostajućih podataka o stažu i plaći,što izravno utječe na brže ostvarivanje prava na mirovinu svih budućih umirovljenika. Digitalizacijom tih podataka ostvarujemo jedan od ključnih poslovnih ciljeva HZMO-a, odnosno omogućujemo korisnicima brže i lakše ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja – izjavio je ravnatelj Ivan Serdar.

Uslugu mogu na jednostavan način koristiti postojeći i novi korisnici, ovlaštene osobe obveznika koji su već registrirani ili se prvi put registriraju u elektroničku uslugu e-prijave Lana bez potrebe dolaska na šaltere HZMO-a, a detaljne korisničke upute dostupne su na poveznici. Registracija se može obaviti na sljedeće načine:

• putem brze registracije, istovremeno s registracijom za e-prijave ili samo za prijave eMPP-1

• podnošenjem e-pristupnog lista (s priloženom punomoći obveznika) ili

• naknadno putem aplikacije Lana kroz administratorske ovlasti (upravljanje ovlaštenjima).

Registracija se i dalje može obaviti na šalterima HZMO-a podnošenjem pristupnog lista s priloženom punomoći obveznika za uspostavu e-prijava i/ili prijava o stažu i plaći.

Uvođenjem nove elektroničke usluge eMPP-1 HZMO dodatno unapređuje svoje digitalno poslovanje i osigurava jedinstveni način digitalnog prikupljanja i obrade svih propisanih prijava za vođenje matične evidencije, pojednostavljuje i ubrzava postupak prikupljanja i obrade nedostajućih podataka o stažu i osnovici za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja, osigurava jedinstvenu kontrolu, evidenciju i arhiviranje svih vrsta e-prijava u digitalnom obliku, smanjuje svoje administrativne troškove, troškove obveznicima i aktivno pridonosi Akcijskom planu za administrativno rasterećenje gospodarstva za 2020. godinu u stvaranju jednostavnijeg i jeftinijeg poslovnog okruženja.

Pročitajte još

UNATOČ OTEŽANIM UVJETIMA ACI u 2020. zabilježio prihod od 185 milijuna kuna

Dulist

MARO KOLA IZ BANIĆA PRAVI JE MEŠTAR Izrada lijerica naša je obiteljska tradicija. Trudim se prenijeti je sinovima

Leona Rašica

NIKO HAJDIĆ Postira je čudo. Na njoj sam upoznao ženu, a posada i putnici su kao obitelj

Leona Rašica

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija