Aktualno

NOVA USLUGA HZMO-A Brže do promjene podataka o stažu putem e-prijava

NOVA USLUGA HZMO-A Brže do promjene podataka o stažu putem e-prijava

Nova e-usluga Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje eMPP-1 kojom je obveznicima, poslodavcima pravnim i fizičkim osobama omogućeno da elektroničkim putem uspostavljaju prijave/promjene o utvrđenom stažu osiguranja i osnovici (obrazac eMPP-1) u svim postupcima prikupljanja nedostajućih podataka važnih za ostvarivanje prava na mirovinu dostupna je od utorka.

Nova e-usluga proširenje je postojeće usluge elektroničkog poslovanja HZMO-a za uspostavljanje e-prijava Lana, kojom se uspostavljaju e-prijave o početku, promjeni i prestanku poslovanja obveznika kao i e-prijave o početku, promjeni i prestanku osiguranja osiguranika.

-Nova e-usluga eMPP-1 od iznimne je važnosti za učinkovitije prikupljanje nedostajućih podataka o stažu i plaći,što izravno utječe na brže ostvarivanje prava na mirovinu svih budućih umirovljenika. Digitalizacijom tih podataka ostvarujemo jedan od ključnih poslovnih ciljeva HZMO-a, odnosno omogućujemo korisnicima brže i lakše ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja – izjavio je ravnatelj Ivan Serdar.

Uslugu mogu na jednostavan način koristiti postojeći i novi korisnici, ovlaštene osobe obveznika koji su već registrirani ili se prvi put registriraju u elektroničku uslugu e-prijave Lana bez potrebe dolaska na šaltere HZMO-a, a detaljne korisničke upute dostupne su na poveznici. Registracija se može obaviti na sljedeće načine:

• putem brze registracije, istovremeno s registracijom za e-prijave ili samo za prijave eMPP-1

• podnošenjem e-pristupnog lista (s priloženom punomoći obveznika) ili

• naknadno putem aplikacije Lana kroz administratorske ovlasti (upravljanje ovlaštenjima).

Registracija se i dalje može obaviti na šalterima HZMO-a podnošenjem pristupnog lista s priloženom punomoći obveznika za uspostavu e-prijava i/ili prijava o stažu i plaći.

Uvođenjem nove elektroničke usluge eMPP-1 HZMO dodatno unapređuje svoje digitalno poslovanje i osigurava jedinstveni način digitalnog prikupljanja i obrade svih propisanih prijava za vođenje matične evidencije, pojednostavljuje i ubrzava postupak prikupljanja i obrade nedostajućih podataka o stažu i osnovici za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja, osigurava jedinstvenu kontrolu, evidenciju i arhiviranje svih vrsta e-prijava u digitalnom obliku, smanjuje svoje administrativne troškove, troškove obveznicima i aktivno pridonosi Akcijskom planu za administrativno rasterećenje gospodarstva za 2020. godinu u stvaranju jednostavnijeg i jeftinijeg poslovnog okruženja.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist