Kultura

NOVA SLIKOVNICA MATICE HRVATSKE DUBROVNIK Bambin je obilježje našeg identiteta

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavio je ove nedjelje novu slikovnicu ‘Bambin – Pobožnost Svetom Djetešcu u Dubrovniku’ iz svoje bogate biblioteke Cvijeta, koja je nastala u suradnji s Osnovnom školom Marin Getaldić.
Bambin – dijete Isus, na osobit se način slavio u Dubrovniku, ne samo u božićno vrijeme, već je pobožnost Bambinu bila naglašeno prisutna tijekom cijele godine. Kult svetog Djeteta ušao je u dubrovačku religijsku, književnu i kulturnu povijest u 18. stoljeću. To je razdoblje romantizma koje za razliku od prethodnih stoljeća podiže značaj djeteta u životu naroda. U Bambinu se ogleda lik djeteta koje nije samo biće koje ljubimo i štitimo, nego u njemu gledamo branitelja i zaštitnika pred kojim stoji titanska zadaća – spasenje svijeta.
Predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Dubrovniku Slavica Stojan istaknula je na predstavljanju ove slikovnice kako su djeca iz OŠ Marina Getaldića krasno razumjela svoju zadaću te su za ovu slikovnicu poklonila svoje prekrasne crteže i još ljepše pjesmice.
-Bambin je obilježje našeg identiteta i ne treba to puno tumačiti nikome tko je iz Dubrovnika.
Naše crkve, a često puta i naši domovi, barem za Božić, imaju na počasnom mjestu u kući Bambina. Mi znamo što je Bambin, znamo što znači u našim životima i u našoj kulturnoj i vjerskoj povijesti – rekla je Stojan te podsjetila kako je i kad Bambin ušao u naše dubrovačke okvire, naše živote, dušu i srce. Bilo je to u 18. stoljeću, kada se Dijete pojavljuje u svjetskoj i hrvatskoj književnosti. U hrvatskoj književnosti se pojavio kao djetešce Božje, a prva je o njemu pisala sestra Ruđera Boškovića, Anica Bošković.
-Dijete je na velika vrata ušlo u književnost preko Bambina – rekla je Stojan između ostaloga.
Iz Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku smatraju kako će slikovnica biti podsjetnik svim stanovnicima Grada na bogatstvo kulturnog i vjerskog naslijeđa, ali i zadaća da se ovo autentično duhovno-kulturno blago ne zaboravlja, već očuva i promiče u dubrovačkim obiteljima.

 

Pročitajte još

FOTO Susret riječi sa Slavicom Stojan i Vesnom Čelebić

Dulist

[FOTO] Predstavljen program 74. Igara, očekuju nas četiri dramske premijere

Dulist

‘Na početku bijaše hrid’ Slavice Stojan, ukoričena povijest Dubrovnika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija