Kultura

NOVA SLIKOVNICA MATICE HRVATSKE DUBROVNIK Bambin je obilježje našeg identiteta

NOVA SLIKOVNICA MATICE HRVATSKE DUBROVNIK Bambin je obilježje našeg identiteta

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavio je ove nedjelje novu slikovnicu ‘Bambin – Pobožnost Svetom Djetešcu u Dubrovniku’ iz svoje bogate biblioteke Cvijeta, koja je nastala u suradnji s Osnovnom školom Marin Getaldić.
Bambin – dijete Isus, na osobit se način slavio u Dubrovniku, ne samo u božićno vrijeme, već je pobožnost Bambinu bila naglašeno prisutna tijekom cijele godine. Kult svetog Djeteta ušao je u dubrovačku religijsku, književnu i kulturnu povijest u 18. stoljeću. To je razdoblje romantizma koje za razliku od prethodnih stoljeća podiže značaj djeteta u životu naroda. U Bambinu se ogleda lik djeteta koje nije samo biće koje ljubimo i štitimo, nego u njemu gledamo branitelja i zaštitnika pred kojim stoji titanska zadaća – spasenje svijeta.
Predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Dubrovniku Slavica Stojan istaknula je na predstavljanju ove slikovnice kako su djeca iz OŠ Marina Getaldića krasno razumjela svoju zadaću te su za ovu slikovnicu poklonila svoje prekrasne crteže i još ljepše pjesmice.
-Bambin je obilježje našeg identiteta i ne treba to puno tumačiti nikome tko je iz Dubrovnika.
Naše crkve, a često puta i naši domovi, barem za Božić, imaju na počasnom mjestu u kući Bambina. Mi znamo što je Bambin, znamo što znači u našim životima i u našoj kulturnoj i vjerskoj povijesti – rekla je Stojan te podsjetila kako je i kad Bambin ušao u naše dubrovačke okvire, naše živote, dušu i srce. Bilo je to u 18. stoljeću, kada se Dijete pojavljuje u svjetskoj i hrvatskoj književnosti. U hrvatskoj književnosti se pojavio kao djetešce Božje, a prva je o njemu pisala sestra Ruđera Boškovića, Anica Bošković.
-Dijete je na velika vrata ušlo u književnost preko Bambina – rekla je Stojan između ostaloga.
Iz Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku smatraju kako će slikovnica biti podsjetnik svim stanovnicima Grada na bogatstvo kulturnog i vjerskog naslijeđa, ali i zadaća da se ovo autentično duhovno-kulturno blago ne zaboravlja, već očuva i promiče u dubrovačkim obiteljima.

 

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist