Aktualno

[NOVA KOLUMNA] TJEDNE MUDROSNICE MARA JOVIĆA Mir je muškoga roda, al’ mu kumuje gospođa sloboda

Dubrovački književnik Maro Jović novi je kolumnist DuLista! Ovaj Dubrovčanin u travnju je počeo objavljivati svoje ‘Tjedne mudrosnice’ kako glasi i naziv njegove kolumne u tiskanom izdanju našeg tjednika. U njima donosi različita promišljanja o vjeri, miru, ljubavi… U nastavku pročitajte što je zapisao u svojoj prvoj kolumni u DuListu!

‘Mir s vama!’ kaže naš Gospodin kada se javlja neposredno nakon uskrsnuća. Njegov mir je mir apostolima, majci Mariji i mir cijelom svijetu. Katkad se pitam koliko je nemira potrebno da se dosegne cjeloviti mir. Evo, svjedoci smo da u svijetu narodi između sebe ne mogu naći rješenja oko vlasti, pa se događaju veliki nemiri, a i sukobi. Svjedoci smo da se i strane velesile miješaju kako bi osigurale bezuvjetan mir u tim turbulentnim nemirnim vremenima. Koliko nemira oko velikog mira?! ‘Žrtva je velika, ali milosrđe mi je drago!’ kaže Gospodin u jednom obraćanju u Svetom pismu, i imao je pravo jer u koji smo mir spremni uložiti žrtve koje su nama bliske? U koji smo mir spremni uložiti toliko metaka i oružja kako bismo ga ostvarili? Mir je objašnjiv i podupriv i kada se u njega ulaže toliko žrtava, kada se zbog njega ulazi u područje zvano sloboda. Sloboda je snaša lijepoga lica, ali potrebno je razlučit’ kakva je njezina klica. Zbog slobode i prava na vlastito održavanje i samoizražavanje možemo probiti onu opnu koja se zove mirom.

Kada kažem: ‘Mir je muškoga roda, al’ mu kumuje gospođa sloboda’, pritom mislim na ‘bračno stanje’ ovo dvoje živih tkiva. Kako i sami znate iz svojih obitelji, mir je održiv i potpun samo kada se poštuje svačija sloboda. No postavlja se pitanje: ‘Kakva je to djeva sloboda?’ Odgovor glasi: ‘Ona je tiha, ali ostaju otisci njezinog hoda.’ Sloboda je mač s dvije oštrice, jer zamislimo kakav bi to bio mir kada bi se u ime njega u obitelji odobravala misija pojedinca da se drogira, i to sve u ime slobode. Tu, pretpostavljamo, mira ne bi bilo ni na tir od puške. U tu obitelj bi se putem slobode, a u ime mira, unio nemir.

Vratimo se, primjerice, našim predcima: Adam i Eva, naši praroditelji, stvoreni su prvi na ovom svijetu od desnice dragoga Boga. Oni su bili smješteni u raju, edenskom vrtu, koji im je bio dan za život, ali kako uvijek postoji neko ‘ali’, bilo im je zabranjeno jesti s drva spoznaje. Njima je bila dana sloboda, ali Bog je imao svoje uvjete koje su morali poštovati. No Zmija uđe u vrt i prevari Evu, a ona prevari Adama. Oni postanu goli pred licem Božjim. Mir je bio poljuljan, a sloboda uskraćena jer nisu poštovali volju Božju. Mir i sloboda su poželjni, ali borba između dobra i zla je vječna, i čovjek ju mora uočiti, inače postaje slijepac koji se kreće gol pred Licem. Zato ne treba replicirati miru u ime slobode. Znajući vječnu borbu dobra i zla, treba u ime slobode težiti miru, jer zapamtimo: jedino se u miru mirom može vladati. Mir je jedina moguća opcija, a sloboda nek’ mu dovijeka na dobro služi.

Piše: Maro Jović

O AUTORU

Književnik Maro Jović dijete je Grada. Prvi igrokaz ‘Igra Mikrofona’ napisao je kao osnovnoškolac. Svestrani Dubrovčanin glumio je u nekoliko predstava, objavio je mnoštvo zbirki pjesama, dramskih tekstova, a redatelj je i scenarist dva dokumentarna filma.

Pročitajte još

[FOTO/VIDEO] Sa Žarkovice u Kaštel Sućurac odlazi 17 pasa. Filipović: Šokiran sam zastrašujućim uvjetima i stanjem životinja

Dulist

GRAD DEMATIRA SAMBRAILO Nismo izdali nalog za premještanje pasa sa Žarkovice

Dulist

SANDRA SAMBRAILO ‘Šinteri nam odvode pse sa Žarkovice’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija