Politika

NOSITELJ LISTE HNS-A ZA EUROPSKI PARLAMENT Vizija politike i Europske unije by Matija Posavec

NOSITELJ LISTE HNS-A ZA EUROPSKI PARLAMENT Vizija politike i Europske unije by Matija Posavec

Političari bi se morali boriti za bolju budućnost, a ne za svjetliju prošlost. Za takav odnos prema politici potrebna je odvažnost i spremnost za donošenje odluka, ali i odgovornost za javni interes. Ova stajališta o politici i odgovornosti proizlaze iz moje životne filozofije i pogleda na politiku i političare koje sam živio i živim kao župan Međimurske županije, ali i mladi čovjek i roditelj koji želi ostati u našoj Hrvatskoj i živjeti u zemlji ugodnoj za život i pogodnoj za rad i poslovanje.

Želim zemlju u kojoj se građani osjećaju vrijednim i uvažavanim od političara, ali i od svih javnih službenika. Za takvu se zemlju vrijedi boriti. Za bolju se budućnost, za bolju se Hrvatsku ravnopravnu i razvijenu članicu Europske unije vrijedi boriti.

Ideje za bolju Europsku uniju

Europska unija od svojih je početaka zamišljena kao zajednica vrijednosti, i to primarno onih političkih. Njihovo je prihvaćanje omogućilo politički okvir u kojemu se mogu ostvarivati ne samo ekonomski interesi, već i politički socijalni i kulturni. U tom je smislu ‘Jednakost u različitostima’ dobro osmišljen slogan za ono što bi Europa trebala biti.

Moja Europa je zajednica ravnopravnih država članica

Razumijevanje Europske unije kao zajednice ravnopravnih država i naroda isključuje Europu dviju brzina koja je negacija ideje zajedništva koja je i pokrenula europske integracije. Države članice su jednake po značaju bez obzira na broj stanovnika ili godinu ulaska u EU.

Moja Europa smanjuje razlike između razvijenih i manje razvijenih

Produbljivanje jaza između razvijenijih članica i ostatka je problem i za Uniju i za države članice. Uspješna ujedinjena Europska unija ne može biti dobra samo za razvijenije članice na jedinstvenom tržištu na kojemu se onda prelijeva kapital i ljudi na neprihvatljiv način za manje razvijene članice. Nastavak ovakve prakse i proširivanje jaza prijetnja je opstojnosti Europske unije. Ova se nejednakost može i mora rješavati drugačijim pristupom korištenja sredstava iz strukturnih i investicijskih fondova.

Meni europske integracije nisu sinonim za migracije mladih i obrazovanih

Europskoj je uniji zajednički interes ravnomjeran razvoj svih dijelova. Samo u takvoj Europskoj uniji migracija mladih i obrazovanih neće biti izgovor za privlačenje jeftine radne snage s europske ‘periferije’.

Moja Europa znači jednakost građana i na policama trgovačkih centara

Smanjenje jaza između razine standarda građana pojedinih zemalja može biti proces koji traje određeno vrijeme, u nekim državama dulje, a u drugima kraće. Ali ne smije biti razlike u kvaliteti proizvoda koje proizvođači plasiraju na police hrvatskih trgovačkih centara. Hrvatska mora biti ravnopravna članica eU i u Bruxellesu i na policama trgovina i trgovačkih lanaca.

Moja Europa poštuje europski uhidbeni nalog

U pretpristupnim su nas pregovorima posebno ‘educirali’ u već poznatom 23. poglavlju Pravosuđa i temeljna prava. I naučili su nas da se europska pravna stečevina mora poštivati uključujući i Europski uhidbeni nalog. I onda na prvom ispitu provjere europske prakse, kad tražimo izručenje osumnjičenog mađarskog državljanina za davanje velikog mita bivšem hrvatskom visokom državnom dužnosniku, onda se ta pravila ne primjenjuju.

Moja Europa je uređena zajednica ograničene birokratiziranosti

Usložnjavanje procesa odlučivanja i pretjerano administriranje već donošenih odluka otežava život građana, ali i poslovanje poduzeća i poduzetnika. Barem mi to u Hrvatskoj dobro znamo. Europska unija će izgubiti smisao u briselskim hodnicima ako administracija (p)ostane sama sebi svrhom. Približavanje Unije njezinim građanima obrnut je proces od povećanja broja procedura nastalih u uredima Bruxellesa.

Pročitajte još

RAZGOVOR S BRANKOM BAČIĆEM ‘Hrvatsku gradimo srcem i znanjem jer je samo povezana Hrvatska snažna’

Dulist

ZAVRŠNA KONFERENCIJA UOČI IZBORA Pezo: Glas za HDZ je glas za stabilnost i daljnji razvoj Lijepe naše

Dulist

[IZBORNI PODCAST] Mato Franković: Europski tužitelji su izuzeli dokumentaciju! U Zračnoj luci se dogodila eklatantna pljačka! Tko je bio kapo!?

Barbara Đurasović