Kultura

NOĆ MUZEJA Koncert Ivane Jelače u glazbenoj dvorani Kneževa dvora

Hrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik u suradnji s Dubrovačkim muzejima organizira Koncert pijanistice i fortepijanistice Ivane Jelače na fortepijanu bečkog graditelja Antona Waltera iz Kneževa dvora. Uz glazbenu izvedbu Ivana Jelača pripremila je i multimedijalnu prezentaciju aplikacije fortepijana te svih dosadašnjih projekata vezanih uz ovaj raritetni povijesni instrument iz 1790. godine, čime se želi pokazati kako muzeji mogu postati atraktivni i uzbudljivi prostori inovacije u kojima kustosi, muzeolozi, povjesničari umjetnosti, inovatori i umjetnici pronalaze nove načine kako izložiti muzejske predmete i personalizirati iskustvo posjetitelja.

Koncert će se održati u sklopu Noći muzeja 2019, u petak 01. veljače, s početkom 19:30 sati, u Glazbenoj dvorani Kneževa dvora. Ulaz je slobodan.

Hrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik, već tradicionalno, u povodu Feste sv. Vlaha, organizira koncerte klasične glazbe, a koji se ove godine terminski i sadržajno uključio u Noć muzeja 2019. godine. Tema Noći muzeja 2019. je digitalizacija i inovacije u prezentacijama muzejskih zbirki i sadržaja. U suradnji s Dubrovačkim muzejima, pijanistica i fortepijanistica Ivana Jelača s udrugom Sve ostalo je glazba pokrenula je 2014. godine projekt prezentacije i revitalizacije „dubrovačkog fortepijana“. Prošle je godine izdala i nosač zvuka s djelima hrvatskih skladatelja i europskih im suvremenika, ujedno i prvi tonski zapis hrvatske glazbe 18. stoljeća, snimljen na ovom raritetnom instrumentu iz 1790. godine, koji je izložen u trajnom postavu Kulturno-povijesnog muzeja u Kneževom dvoru. Uz brojne kostimirane izvedbe pred dubrovačkom publikom i posjetiteljima Muzeja, u organizaciji Hrvatsko-austrijskog društva Dubrovnik i u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Austriji i Hrvatskom maticom iseljenika Područni ured Dubrovnik, ostvarena su dva iznimno uspješna gostovanja udruge Sve ostalo je glazba, u Beču 2016. godine i Eisenstadtu 2018. godine, čime su posebno istaknute povijesne i kulturne veze, koje su i danas spona zajedničkih nastojanja u očuvanju baštine, u ovom slučaju glazbene baštine, kao pokretača suradnje i prijateljstva Hrvatske i Austrije.

Stoga se Hrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik i ove godine priključuje ovom vrijednom projektu, kao suorganizator Koncerta u Noći muzeja 2019., koji donosi glazbene izvedbe dubrovačkih skladatelja 18. stoljeća u autentičnom ruhu, uz inovacije u interpretaciji kulturne baštine.

Pročitajte još

Miho Baće bit će direktor TUP-a: ‘Zanos je ogroman, sretan sam i počašćen!’

Dulist

100. OBLJETNICA Tematsko stručno vodstvo ‘Bukovčevi ateljei – Cavtat’ u Kući Bukovac

Dulist

Mlada pjesnikinja Lara Čustović predstavila svoju prvu zbirku ‘Posebno drugačija’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija