Kultura

NJEŽNOG IZGLEDA, ALI MOĆNOG GLASA Mlada ruska sopranistica nastupila u Dvoru

NJEŽNOG IZGLEDA, ALI MOĆNOG GLASA Mlada ruska sopranistica nastupila u Dvoru

Mlada ruska sopranistica Julija Ležnjeva s ansamblom La Voce Strumentale pod vodstvom svog osnivača, violinista i dirigenta Dmitryja Sinkovskog te s lutnjistom Lucom Piancom, nastupila je ove nedjelje u atriju Kneževa dvora. Na koncertu, koji se održao u sklopu glazbenog programa 72. Dubrovačkih ljetnih igara, izveden je probran repertoar sastavljen od djela najistaknutijih opernih skladatelja 18. stoljeća.

Na jedinstvenom i bogatom programu ovog koncerta, koji je zasigurno jedan od najiščekivanijih na ovogodišnjim Igrama, naći će se: Vivaldijev Koncert za lutnju, gudače i baso continuo u D-duru te Koncert za violinu, gudače i čembalo ‘za Pisendela’, ali i Telemannov Koncert za gospodina Pisendela, te Richterov Adagio i Fuga u g-molu. Publika će čuti i odabrane arije iz Porporine opere Siface, Graunovog Koriolana i Sille, Vivaldijevih opera Bajazet, Griselda i Heraklo na Termodonu te Händelove opere Alessandro i oratorija Trijumf vremena i trezvenosti.

Mlada ruska sopranistica Julija Ležnjeva jedna je od vodećih umjetnica svoje generacije.

Nježnog izgleda, ali moćnog glasa ‘anđeoske ljepote’ (The New York Times), ‘čistog tona’ (Opernwelt) i ‘besprijekorne tehnike’ (The Guardian) u svoje nastupe diljem svijeta unosi ‘nezaboravnu duhovnu ekspresiju’ i ‘savršeno umijeće’ (The Guardian).

Njezina međunarodna karijera doživjela je uzlet kada je na poziv Kiri Te Kanawe na dodjeli glazbenih nagrada Classic Brit Awards u londonskom Royal Albert Hallu 2010. godine izazvala senzaciju izvodeći Rossinijevu ariju Fra il padre. Sa sedamnaest godina privukla je međunarodnu pažnju pobjedom na šestom izdanju Natjecanja mladih opernih pjevača Elena Obrazcova, a osim što ju je glasoviti Opernwelt 2011. godine proglasio mladom pjevačicom godine, Ležnjeva se diči mnogobrojnim nagradama i priznanjima za svoje vokalno umijeće.

Redovno izdaje hvaljene i kritički priznate albume te nastupa s različitim uglednim ansamblima kao što su La Voce Strumentale koje predvodi hvaljen i uspješan virtuozni violinist, koncertni majstor, kontratenor i dirigent, također Rus i često viđen gost u Dubrovniku, Dmitry Sinkovsky. Okupivši pobjednike međunarodnih glazbenih natjecanja, on je 2011. godine u Moskvi osnovao La Voce Strumentale, ansambl specijaliziran za izvođenje glazbe na povijesnim instrumentima kojeg čine violinistice Maria Krestinskaya i Elena Davidova, violistica Meri Skejic Drobac, violončelist Igor Bobovich, kontrabasist Leonid Bakulin te čembalistica Elizaveta Miller, a ovom prilikom pridružuje im se i čest suradnik ansambla, lutnjist Luca Pianca. Tijekom godina zajedničkog muziciranja stvorili su jedinstven izričaj temeljen na povijesnim sustavima temperacije, neiscrpnoj energiji i besprijekornoj tehnici te stekli ugled ansambla koji gaji živopisan, istančan i karizmatičan zvuk. Redovito surađuju s uglednim umjetnicima te nastupaju na najprestižnijim moskovskim i svjetskim pozornicama te koncertnim dvoranama, a s Julijom Ležnjevom prvi put je nastupio upravo pred dubrovačkom publikom na 72. Igrama.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist