Aktualno

‘NIŠTA SE NE OGRANIČAVA’ Ministrica apelirala na lokalne stožere da ne otkazuju kulturna događanja

'NIŠTA SE NE OGRANIČAVA' Ministrica apelirala na lokalne stožere da ne otkazuju kulturna događanja

Uoči svečanosti otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek dala je intervju RTL televiziji podsjećajući kako je Hrvatska bila jedina europska zemlja koja je cijelo vrijeme inzistirala na tome da kultura bude otvorena, a sada, s mogućnošću cijepljenja imamo priliku da sve veći broj publike bude u gledalištima i što nam daje veliki optimizam.

Na pitanje hoće li Vlada preuzeti trošak testiranja s obzirom da se glazbenici bune kako se publika mora testirati prije koncerata, ministrica je podsjetila da je ovdje riječ o odlukama lokalnih stožera, prenosi Jutarnji.hr.

– Preporuke nacionalnog stožera su jasne: kulturna događanja su događanja malog rizika i potrebno je omogućiti njihovo nesmetano odvijanje, bilo uz poštivanje epidemioloških mjera, bilo uz covid potvrde – istaknula je ministrica i podsjetila kako je prošli tjedan Ministarstvo kulture i medija osiguralo 54 milijuna kuna za javni poziv za pomoć i ponovno pokretanje industrije događanja.

– Osigurali smo i pet milijuna kuna Hrvatskoj glazbenoj uniji za projekt Jer svirati se mora – dodala je ministrica, apelirajući na lokalne stožere da se drže preporuka nacionalnog stožera i ne otkazuju kulturna događanja.

– Ako bude potrebno, u dogovoru Ministarstva kulture i medija s lokalnim samoupravama možemo osigurati i dodatno testiranje – zaključila je ministrica.

Ponovno je upozorila kako je odluka nacionalnog Stožera potpuno jasna:

– Mi smo donijeli odluku da se ništa ne ograničava. Ovdje se događaju, nažalost, pomalo neshvatljive odluke lokalnih vlasti. Mi smo cijelo vrijeme pandemije bili u kontaktu sa strukovnim udrugama s kojima smo dogovarali sve korake i mjere.

Podsjetila je također da je Vlada osigurala zadnjim rebalansom 54 milijuna kuna organizatorima kulturnih događanja kako bi se kulturna industrija pokrenula. Istaknula je kako je cilj i umjetnika i publike da se što prije svi procijepimo, jer onda više neće biti potrebno niti testiranje, niti bilo kakva druga ograničenja, što je jedino rješenje ove krize.

Na pitanje koga očekuje na čelu HRT-a i može li Ministarstvo omogućiti da se takve afere ne događaju, ministrica je podcrtala kako to nije afera nacionalne televizije nego afera jedne osobe s imenom i prezimenom. Osim toga ponovno je podsjetila kako je imenovanje ravnatelja i v.d. ravnatelja u nadležnosti Sabora, a ne Vlade.

– Potrebno je jasno odvojiti nezakonita postupanja pojedinaca na kojoj god funkciji ta osoba bila od rada institucija – zaključila je ministrica Obuljen Koržinek.

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo