Aktualno

‘NIŠTA SE NE KASNI’ Ministrica turizma: Boravišna pristojba u Dubrovniku od 1. svibnja 10 kuna

'NIŠTA SE NE KASNI' Ministrica turizma: Boravišna pristojba u Dubrovniku od 1. svibnja 10 kuna

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac boravila je ovog petka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Tom prilikom obišla je punkt organiziranog cijepljenja turističkih djelatnika u sportskoj dvorani, a održala je i sastanak s predstavnicima turističkog sektora. Istaknula je kako su razgovorali o prioritetnom cijepljenju i koliko je to važno, a bilo je i riječi o dodatnim punktovima za antigensko testiranje.

-Razgovarali smo i o tome da je glavni preduvjet za sezonu da budemo ‘zeleni’, da budemo sigurna destinacija i time pošaljemo poruku emitivnim tržištima – navela je.

Izneseni su i konkretni prijedlozi po pitanju boravišne pristojbe koji će, kako kaže, biti i prihvaćeni.

-Ide se u izradu pravilnika kojim će se smanjiti sama pristojba. Ministarstvo je reklo svim regionalnim turističkim zajednicama da s obzirom na ovu situaciju, da se izjasne koliko žele smanjiti pristojbu. Dobili smo podatke za hotele i kampove i sve ćemo usvojiti izmjenom pravilnika. U Dubrovniku će se smanjiti boravišna pristojba s 20 kuna na 10 kuna – istaknula je. Navela je da će izmjene pravilnika biti već 1. svibnja. 

Je li se moglo to malo ranije napraviti, bilo je pitanje. Ministrica odgovara: ‘Ništa se ne kasni’.

-Sve ćemo izmijeniti, pripremit će se sve za sezonu. Na vrijeme se stigne reagirati. Isto kao i s punktovima za cijepljenje. Na vrijeme ćemo postići sve za turističku sezonu. Računali smo i na predsezonu, ali gledali smo kakva je situacija na emitivnim tržištima. Radimo sve što možemo, smanjuju se turističke pristojbe, članarine i paušal za nautiku – naglasila je.

Ugovor o sufinanciranju dodatnih medicinskih timova u turističkoj sezoni
Ministrica turizma i sporta potpisala je sa županom Nikolom Dobroslavićem ugovor o sufinanciranju ugovor o sufinanciranju dodatnih medicinskih timova u turističkoj sezoni. Istaknula je kako se važno dobro pripremiti za početak sezone. Istaknula je kako se i na ovaj način daje potpora jugu Hrvatske.

– I ove godine idemo sa sufinanciranjem dodatnih timova medicinske pomoći što je u doba pandemije izrazito važno. Od 2016. do 2021. za sufinanciranje dodatnih timova medicinske pomoći u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dodijeljena su sredstva od 707 tisuća kuna, a Ministarstvo turizma i sporta u 2021. osiguralo je za to oko 1,5 milijuna kuna – rekla je ministrica Brnjac.

'NIŠTA SE NE KASNI' Ministrica turizma: Boravišna pristojba u Dubrovniku od 1. svibnja 10 kuna

Turističkih ambulanti će na području naše županije biti deset, a ukupna vrijednost ugovora je oko 750 tisuća kuna.

-Time ćemo dati dodatnu sigurnost našim turistima, a oni će poslužiti za punktove antigenskog testiranja. Dakle, da sve one koji nisu preboljeli COVID ili potvrdu o cijepljenju. Utvrdili smo da je nužno ubrzano cijepljenje u našoj županiji. Naglasak je na turističkim djelatnicima. Bitno je da postignemo imidž sigurne destinacije. Zato nam je dodatno potrebno cjepivo. Dogovorili smo s ministarstvom da cjepivo brže dolazi u našu županiju, ne više nego drugdje jer svi su naši sugrađani jednaki u svim dijelovima Hrvatske – istaknuo je župan Nikola Dobroslavić.

-Lani smo imali katastrofu na dubrovačkom području, manje od 20 posto u odnosu na 2019. godinu. Ne možemo to dopustiti i ove godine, učinit ćemo sve da bude bolje – rekao je.

 

Pročitajte još

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist