Aktualno

NIKŠA SEKULO Pletenje pomica je tradicija koju treba njegovati i umjetnost koju treba usavršavati

Već u osnovnoj školi Nikša Sekulo se upoznao s tradicijom plete­nja pomica. Njegova učiteljica bila je ustrajna u tome da učenici budu upo­znati s tradicijom kraja u kojem žive. Na tome joj je itekako zahvalan. Naš sugovornik, rodom iz Slanoga, pome uvijek počne plesti nekoliko dana prije Palmane neđeje, kada se i nose u crkvu na blagoslov. Kad nam je odlučio pokazati uživo tu vještinu, prvo što nam je palo na pamet bilo je: ‘Ma kad ste ju prije ispleli?’. Nije ni čudo da je brz i spretan u tomu jer svake godine zna isplesti po dvjestotinjak pomica, a jed­nom ih je napravio i – dvije tisuće. ­

— Iskreno, bilo je naporno, ali imao sam pomoć prijateljica. Bili smo dobro organizirani!

Pravi ih za prijatelje i rodbinu

Sekulo tako već 25 godina plete pomice. Za njega ono označava konstantno usa­vršavanje jer je ipak, kako kaže, riječ o umjetnosti.

— Može se uvijek nadograđivati iz godine u godinu. No, to je i tradicija koju je potrebno njegovati. Nema nekog načina pletenja grana kojeg se treba slijepo držati. Ipak, s druge strane, može doći do određenih razlika, u smislu ako netko počinje plesti s lijeve ili desne strane. Sve to ovisi o tome kako kome odgovara. Naravno, u svemu tome veliku ulogu ima i činje­nica koliko je tko kroz godine usavršio tehniku pletenja – naglasio je. Pomica, rekli smo, ne pravi puno, i rezervirane su za prijatelje i rodbinu.

— Nije to velika količina pomica koje izradim. I osobno volim da sve to bude freško, što znači da ih pravim tjedan dana prije Palmane nedjelje. To je što se tiče mene, i moga iskustva. Možda drugi ljudi, koji se bave time na veliko, imaju drukčiju metodu.

Dugogodišnji problem

Problem koji je itekako izražen i kojeg je posebno istaknuo jeset – nedostatak palminih grana.

— Radi se o problemu koji se javio prije nekoliko godina. Svi smo vjero­jatno upoznati s time kako se pojavio kukac ‘Palmina pipa’ koji uništava palme. Jednostavno, ako se palme ne tretiraju određenim sredstavima, on ih uništava i palma jako brzo strune. To je baš uzelo maha. Primjerice, u Slanome, baš ove vrste palmi, više nema – ističe. Inače, kako dalje objašnjava, za plete­nje poma bere se i koristi mlada, uska grana žućkaste boje, koja se nalazi u sredini palme.

Prirodni materijali

Njegova kreativnost tu ne prestaje. Inače, Sekulo radi kao vrtlar, a svi nje­govi hobiji povezani su s cvijećem i biljkama.

— Želja za što kreativnijim izražava­njem sigurno je pokrenuta na radio­nicama izrade palmi u osnovnoj školi koje sam spomenuo. Kroz djetinjstvo, i kroz daljnje godine, to je samo jačalo. Volim izrađivati bukete i trudim se da svaki bude različit. Želim da svaki bude poseban. Također, trudim se koristiti što više prirodnih materijala. Dakle, što manje kupovnog, a što više prirodnog cvijeća i biljki. Lovorika, masline, samo su dio ‘materijala’ koje koristim. Naravno, sve ovisi o sezoni – priča nam Sekulo, ali i ističe kako je dosad radio na nekoliko projekata dekoracije na vjenčanjima.

O tradiciji

Sekulo se ponovno vraća na tradiciju te ističe kako bi se u nju trebalo više ulagati. Potrebno je, kako kaže, zahva­liti pojedincima koji su u tome itekako ustrajni.

— Najbolje bi bilo uvesti što više takvih radionica u vrtiće i škole. Čim djeca krenu s učenjem o tradicional­nim običajima od malih nogu, to zna­nje lako ‘kupe’ i prenose ga dalje. Mogu poslužiti kao primjer – rekao je kroz smijeh Sekulo.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 6. travnja 2022.

Pročitajte još

Brodovi za Lokrum ove će subote nešto drukčije ploviti. Provjerite promjene

Dulist

Sanitat poslao zahtjev za ispravak objavljenih informacija

Dulist

PETAŠICA RASTURILA NA JEZIČNOJ OLIMPIJADI Cijela Monta ponosna je na Romanu!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija