Aktualno

NIKŠA SEKULO Pletenje pomica je tradicija koju treba njegovati i umjetnost koju treba usavršavati

NIKŠA SEKULO Pletenje pomica je tradicija koju treba njegovati i umjetnost koju treba usavršavati

Već u osnovnoj školi Nikša Sekulo se upoznao s tradicijom plete­nja pomica. Njegova učiteljica bila je ustrajna u tome da učenici budu upo­znati s tradicijom kraja u kojem žive. Na tome joj je itekako zahvalan. Naš sugovornik, rodom iz Slanoga, pome uvijek počne plesti nekoliko dana prije Palmane neđeje, kada se i nose u crkvu na blagoslov. Kad nam je odlučio pokazati uživo tu vještinu, prvo što nam je palo na pamet bilo je: ‘Ma kad ste ju prije ispleli?’. Nije ni čudo da je brz i spretan u tomu jer svake godine zna isplesti po dvjestotinjak pomica, a jed­nom ih je napravio i – dvije tisuće. ­

— Iskreno, bilo je naporno, ali imao sam pomoć prijateljica. Bili smo dobro organizirani!

Pravi ih za prijatelje i rodbinu

Sekulo tako već 25 godina plete pomice. Za njega ono označava konstantno usa­vršavanje jer je ipak, kako kaže, riječ o umjetnosti.

— Može se uvijek nadograđivati iz godine u godinu. No, to je i tradicija koju je potrebno njegovati. Nema nekog načina pletenja grana kojeg se treba slijepo držati. Ipak, s druge strane, može doći do određenih razlika, u smislu ako netko počinje plesti s lijeve ili desne strane. Sve to ovisi o tome kako kome odgovara. Naravno, u svemu tome veliku ulogu ima i činje­nica koliko je tko kroz godine usavršio tehniku pletenja – naglasio je. Pomica, rekli smo, ne pravi puno, i rezervirane su za prijatelje i rodbinu.

— Nije to velika količina pomica koje izradim. I osobno volim da sve to bude freško, što znači da ih pravim tjedan dana prije Palmane nedjelje. To je što se tiče mene, i moga iskustva. Možda drugi ljudi, koji se bave time na veliko, imaju drukčiju metodu.

NIKŠA SEKULO Pletenje pomica je tradicija koju treba njegovati i umjetnost koju treba usavršavati

Dugogodišnji problem

Problem koji je itekako izražen i kojeg je posebno istaknuo jeset – nedostatak palminih grana.

— Radi se o problemu koji se javio prije nekoliko godina. Svi smo vjero­jatno upoznati s time kako se pojavio kukac ‘Palmina pipa’ koji uništava palme. Jednostavno, ako se palme ne tretiraju određenim sredstavima, on ih uništava i palma jako brzo strune. To je baš uzelo maha. Primjerice, u Slanome, baš ove vrste palmi, više nema – ističe. Inače, kako dalje objašnjava, za plete­nje poma bere se i koristi mlada, uska grana žućkaste boje, koja se nalazi u sredini palme.

Prirodni materijali

Njegova kreativnost tu ne prestaje. Inače, Sekulo radi kao vrtlar, a svi nje­govi hobiji povezani su s cvijećem i biljkama.

— Želja za što kreativnijim izražava­njem sigurno je pokrenuta na radio­nicama izrade palmi u osnovnoj školi koje sam spomenuo. Kroz djetinjstvo, i kroz daljnje godine, to je samo jačalo. Volim izrađivati bukete i trudim se da svaki bude različit. Želim da svaki bude poseban. Također, trudim se koristiti što više prirodnih materijala. Dakle, što manje kupovnog, a što više prirodnog cvijeća i biljki. Lovorika, masline, samo su dio ‘materijala’ koje koristim. Naravno, sve ovisi o sezoni – priča nam Sekulo, ali i ističe kako je dosad radio na nekoliko projekata dekoracije na vjenčanjima.

O tradiciji

Sekulo se ponovno vraća na tradiciju te ističe kako bi se u nju trebalo više ulagati. Potrebno je, kako kaže, zahva­liti pojedincima koji su u tome itekako ustrajni.

— Najbolje bi bilo uvesti što više takvih radionica u vrtiće i škole. Čim djeca krenu s učenjem o tradicional­nim običajima od malih nogu, to zna­nje lako ‘kupe’ i prenose ga dalje. Mogu poslužiti kao primjer – rekao je kroz smijeh Sekulo.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 6. travnja 2022.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist