Grad

Nikolina Kapović o vrtovima i zelenilu povijesne jezgre Dubrovnika

U sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige i ovogodišnjeg mota manifestacije Razlistaj se, turistička vodičica Nikolina Kapović održala je u ponedjeljak u Saloči od zrcala, predavanje ‘Vrtovi i zelenilo povijesne jezgre Dubrovnika’. Ovo predavanje organizirano je u suradnji Dubrovačkih knjižnica i Kluba 65+ dubrovačkog Crvenog križa. Kapović je diplomirala na Agronomskom fakultetu u Zagrebu smjer Vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža te je radila s dr. sc. Brunom Šišićem u Centru za povijesne vrtove i razvoj krajobraza u Dubrovniku gdje se bavila istraživanjem i pisanjem znanstvenih radova i elaborata o dubrovačkim povijesnim vrtovima te kulturnim i krajobraznim vrijednostima dubrovačkog i dalmatinskog kraja.

Austrijski katastar iz 30-ih godina prošlog stoljeća je prvi katastar dubrovačkog područja koji je bio ‘izvrstan’, istaknula je Kapović, a dobro joj je došao u ovom istraživanju jer su ucrtane sve zelene površine unutar Grada. Podijelila je istraživanje vrtnih površina Grada u nekoliko kategorija: vrtovi i zelene površine, terase i balkoni s odrinom, zapuštene zelene površine, arheološke zone i igrališta. Osim drveća po Gradu, koje je lako uočljivo, poput ljutih naranača, čempresa ispred samostana sv. Klare ili borova kraj Revelina, Grad obiluje skrivenim zelenim površinama, što je Kapović i pokazala nizom fotografija skrivenih vrtova i zelenila unutar gradskih ulica uz popratnu priču.

Pročitajte još

‘Ljeto u Lazaretima’ počinje uz klapu Cambi

Dulist

Sanitat počinje sa zaprašivanjem, evo gdje i kad!

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija