Županija

NIKOLA DOBROSLAVIĆ Ministar Dobrović opstruira Centar za gospodarenje otpadom

zupan obuljen

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović opstruira i pokušava zaustaviti projekt Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na kojem se radi zadnjih osam godina – rekao je na konferenciji za novinare župan Nikola Dobroslavić, ističući kako je takav stav ministra u tehničkoj Vladi neprihvatljiv i neozbiljan te da će Županija i dalje nastaviti s njegovom gradnjom i inzistirati na tome.

Svakako treba napomenuti kako je u Centar do danas utrošeno nešto manje od 4 milijuna kuna, a njegova gradnja predviđa se do 2018. godine.

Župan je također naglasio kako je jedna od najvažniji zadaća jedinica lokalne samouprave rješavanje pitanja zbrinjavanja otpada na svom području. I dok jedinice lokalne samouprave već godinama rade na tom projektu, sadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, tijekom tehničke Vlade, pokušava žurnim postupkom progurati jedan posve novi plan gospodarenja otpadom u RH kojim se ne predviđaju Centri.

-Za takav novi, revolucionaran plan s bitno drukčijim pristupom, provodi se javna rasprava od samo osam dana. Ovakav pristup ovoj prevažnoj problematici i zaustavljanje projekta Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje je za ovu županiju posve neprihvatljiv. Naša Županija do sad je na tom poslu utvrdila lokaciju centra u Lučinom razdolju i uvrstila je u Prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije. Izradili smo Studiju utjecaja na okoliš, kao i Studiju izvodljivosti sa stranim stručnjacima i ona je verificirana od glavog konzultanta Europske komisije i Europske investicijske banke Jaspersa. Izrađen je idejni projekt, predan je zahtjev za lokacijsku dozvolu, koja se uskoro očekuje, a izrađuje se i prijava za financiranje iz EU fondova – objasnio je Dobroslavić, naglasivši kako je Centar na Lučinom razdoblju u skladu sa svim trenutno važećim propisima i RH, a i Europske unije koja im je dala zeleno svjetlo.

-Ne razumijemo i ne prihvaćamo da ministarstvo može jednostavno reći: Ništa od do sad učinjenog nije dobro i krećemo sve ispočetka. Pitam se tko će odgovarati za posljedice. Svaki incident u našoj županiji koja je turistički orijentirana i u Dubrovniku koji je svjetski brand broj 1 imao bi katastrofalne posljedice. Mi podržavamo ministra Dobrovića u nastojanjima da se što više otpada odvaja, reciklira i kompostira, ali po najoptimističnijim scenarijima uvijek postoji od 30 do 50 posto otpada kojeg treba trajno zbrinuti na Centar za gospodarenje otpadom. Mi smo kao Županija odgovorni za taj posao, nitko nas od te odgovornosti ne može osloboditi, prihvaćamo je i mi s projektom idemo dalje. Pozivamo minsitra Dobrovića da ne zaustavlja taj projekt, pozivamo predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića da intervenira u postupke Ministartsva. Ne želimo da nam se ponovi slučaj ministrice Holy koja je za svog kratkog boravka u Ministarstvu zaštite okoliša jednim nepromišljenim potezom zaustavila naš projekt na dvije godine kad je rekla da neće biti Centra za gospodarenje otapdom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nego da će se otpad spaljivati na brodovima. Takvu ludost nismo davno čuli. Očekujemo da će i ministar i Vlada dopustiti i podržati nastavak radova na centru, na čemu ćemo inzistirati – rekao jemeđu ostalim župan Nikola Dobroslavić.
Zamjenik župana Davorko Obuljen dao je kratak presjek svega što je do danas napravljeno, a istaknuo je i kako je sukladno Studiji izvodljivost smanjen obuhvat budućeg Centra s 40 na 26 hektra. Naglasio je i kako Dubrovačko-neretvanska županija nije jedina koja je pokrenula inicijativu za preispitivanjem najnovijeg prijedloga Plana za gospodarenje otpadom, kojemu bi se trebalo pristupiti na ozbiljniji, stručniji način, već su to učinili i Hrvatska udruga poslodavaca, ali i HGK, odnosno grupacija Centara za gospodarenje otpadom.

Pročitajte još

Mljećani: ‘Nedostaje nam vrtić, veterinarska ambulanta, javni bilježnik, kino i još mnogo toga!’

Dulist

The Guardian uvrstio Cavtat na listu najljepših obalnih gradova i mjesta

Dulist

[FOTO] TRATAMENAT ZA DAN ŽUPANIJE Pogledajte koga je župan ugostio na svečanom objedu

Dulist