Kultura

Niko Kapetanić poklonio Općini Konavle vrijedan arheološki nalaz

kapetanic lasic donacija

Niko Kapetanić poklonio je Općini Konavle vrijedan arheološki nalaz – kamen s ćirilićnim natpisom i Kristovim monogramom. Kako navode iz općine. Radi se o natpisu u kamenu koji je publiciran u najnovijoj knjizi gospara Kapetanića pod nazivom ‘Ćirilica u Konavlima’ koju je izdao u koautorstvu s akademikom Žagarom. Nakon objave, autor je odlučio kamen sa ćiriličnim natpisom pokloniti Općini Konavle.
Prema riječima gospara Kapetanića ovaj vrijedni artefakt s ćirilićnim natpisom pronađen je u Crnjegovini, a datira vjerojatno iz 12. ili 13. stoljeća, a sadrži vrlo zanimljiv Kristov monogram za kojeg pretpostavlja da se radi o Jota-Eta monogramu, pisanom na grčkom pismu, koji završava s dosta neobičnom zmijom obavijenom oko gornjeg dijela križa.
Treba naglasiti da je nakon što je već ranije pronašao glagoljski natpis ispod Sokol grada u Dunavama (do sada jedini poznati takav natpis), ovo novo veliko Kapetanićevo otkriće, jer se radi o do sada najstarijem ćirilićnom zapisu pronađenom u Konavlima (12. ili 13. st.).
Ovom prilikom se općinski načelnik Božo Lasić zahvalio gosparu Niku Kapetaniću na ovoj vrijednoj donaciji, te pritom podsjetio kako je gospar Kapetanić već ranije poklonio Muzejima i galerijama Konavala brojne vrijedne artefakte koji su pohranjeni u Arheološkom muzeju u Pridvorju te u Sokol gradu u Dunavama.

Pročitajte još

Otvorena izložba dubrovačkih umjetnika “Slatki i grki Vojnovićev fundus”

Dulist

MILJENICI PUBLIKE VEČERAS U DVORU Ansambl Antiphonus i gitarist Petrit Çeku

Dulist

[FOTOGALERIJA] Ovacije za Hamleta u Parku Gradac

Dulist