Aktualno

Nijedan ministar na investicijskom forumu

investicijski forum 071113(7)

U Hotelu Excelsior jutros je pod pokroviteljstvom predsjednika RH Iva Josipovića počeo 2. međunarodni investicijski forum „Dubrovnik 2013.“ u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije.

Ovim je Dubrovačko-neretvanska županija nastavila s dobrom praksom od prošle godina, kad je također okupila ulagače i predstavila investicije na području županije. U međuvremenu su izrađeni i katalozi poduzetničkih i turističkih zona i zona nautičkog turizma, a osnovan je i poseban tim za poticanje ulaganja.

-Dubrovačko-neretvanska županija je među pet najrazvijenih županija, ali nažalost još uvijek smo esklava Hrvatske i EU. No bez obzira na sve trenutno imamo 40-ak ulagačkih projekata – rekao je Dobroslavić.
Gradonačelnik Dubronvika Andro Vlahušić istaknuo je kako Dubrovnik napreduje iz godine u godinu, a to pokazuju i statističke brojke. No njih nažalost ne prati stanje oko ulagačke klime.
-Ona nije takva kakva bi trebala biti. U Crnog Gori rade se tri projekta od po milijardu eura koji se reklamiraju kako su blizu Dubrovnika. No do promjena je ipak došlo, a to se najbolje vidi na primjeru projekta golfa. Sada ostaje otvoreno pitanje UPU-a Bosanka I, i ja pozivam nadležne da se i tu postigne konsenzus – rekao je Vlahušić.
Zamjenik ministra poduzetništva Gordana Marasa, Dražen Pros istaknuo je u svom uvodnom govoru, među ostalim, i kako je cilj Zakona o strateškim investicijama, samo ubrzati ulaganja.
-Tu imamo dvije bitne stvari. Želimo potaknuti izvoz i naravno olakšati turizmu. Naravno tu je poticanje novog zapošljavanja – rekao je Pros.

Nema ministara

Današnji skup sastoji se od dva panela. Prvi je posvećen geostrateškom položaju i investicijama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, kao i investicijama u prometnu infrastrukturu na primjeru Zračne luke Dubrovnik, a drugi za temu ima turizam, odnosno strateško promišljanje gospodarskog razvoja i očuvanja prostora uz prezentaciju o turističkim kretanjima na Mediteranu i razvoju investicija u golf turizmu.

Glavni partner Foruma i ove godine je Grad Dubrovnik, a tvrtka „Dubrovački biser“ Vicenca Blagaića je glavni sponzor.

Vrijedi istaknuti kako su poziv za sudjelovanje na forumu dobili podpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić, ministar gospodarstva Vrdoljak, ministar prometa, pomorstva i veza Hajdaš Dončić, ministar Turizma Lorencin i ministar obrta i poduzetništva Maras, a jedino je ministar Maras poslao svog zamjenika Dražena Prosa.

Pročitajte još

SUGRAĐANIN ISTIČE ‘Stanovnici Mokošice zaslužuju malo više od ovakvih skalina’

Dulist

Plenković otkrio zašto toliko vjeruje ministrici Obuljen Koržinek: ‘Mi smo ista generacija’

Dulist

PROVJERITE POLICE Još jedna morska sol povučena s tržišta

Dulist