Aktualno

Ni premijer Plenković nije propustio zagrebačku promociju knjige o Jugu ‘Pet do 100’!

Ni premijer Plenković nije propustio zagrebačku promociju knjige o Jugu 'Pet do 100'!

Politički vrh Hrvatske, predvođen predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem,  kao i brojni Dubrovčani iz Grada, ali i oni sa zagrebačkom adresom, u četvrtak su navečer ispunili malu dvoranu KD Lisinski na promociji Jugove knjige ‘Pet do 100’. Sam autor prvog izdanja u povijesti natrofejnijeg hrvatskog kluba Željan Konsuo, uzvanicima je objasnio zašto je tek nakon 95 godina postojanja Jug dobio svoju knjigu.

– Skupština kluba je 28. prosinca 1952. donijela odluku kako će izdati prigodnu knjigu. I eto, poslije 66 godina, knjiga je pred vama – naglasio je Konsuo, nakon čega je predstavio monografsko djelo na 556 stranica na kojima su se našle brojne, dosad neviđene, fotografije iz vremena osnutka kluba.

Moderator promocije bio je poznati novinar, Dubrovčanin, Andrija Jarak, jer kako je sam autor knjige Konsuo kroz šalu ispričao ‘puno je bolje imati Andriju u kući nego ga kroz prozor gledati da dolazi s mikrofonom’. Jarak je Juga usporedio s nogometnim premjerligašem Liverpoolom, a okupljenima je poručio kako ‘arapski šeici mogu kupiti engleske prvoligaše, ali nikada neće kupiti – Jug’!

– Ono što je Dinamo za Zagreb, a Splitu Hajduk, to je za Dubrovnik Jug. Mogu stoga najaviti ulaganje u obnovu plivačkog kompleksa, ali i izgradnju prvog vaterpolskog muzeja na svijetu! – za govornicom je naglasio gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Osim Frankovića, na zagrebačkoj promociji bio je i župan Nikola Dobroslavić, a iz Vlade – ministar Damir Krističević, Dubrovkinje, ministrica kulture Nina Obuljen i državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja Nikolina Klaić, ali i brojni sadašnji te bivši vaterpolisti kao i čelnici HVS-a.

Dubrovački zet, kako ga je najavio Andrija Jarak, premijer Plenković istakao je kako vrlo rijetko dolazi na promocije i klupske obljetnice, no ovaj put zbog ‘glavne poveznice’ svoje supruge, nije imao izbora.

– Morao sam doći na promociju knjige o Jugu. No, budući da sam nekoć trenirao vaterpolo imam ljubav prema tom sportu – kazao je predsjednik Vlade.

Čestitavši svim generacijama Jugovih vaterpolista Plenković je izrazio zadovoljstvo izlaskom monografije koja je podsjetnik na sve što su generacije VK Juga napravile u proteklih gotovo stotinu godina za hrvatski športski identitet.

-Vaterpolo je šport fantastičnih, vrijednih ljudi, koji su promovirali Hrvatsku i donijeli nam vrstu međunarodnog pozicioniranja koja je nezamjenjiva. Brojni su trofeji koji su jugaši i vaterpolisti igrajući za Hrvatsku reprezentaciju donosili kući – rekao je među ostalim premijer Plenković.

Pročitajte još

NOVI PROGRAM KINEMATOGRAFA DUBROVNIK Što pogledati u kinima?

Dulist

Odjel za pružanje palijativne skrbi proslavio deset godina

Dulist

‘SNOVITI GRAD’ Izložba posvećena sv. Ivanu Pavlu II.

Dulist