AktualnoUrednički izbor

‘NEVRIJEME JE BILO STRAŠNO’ Dubrovački kapetan o spašavanju 34 ribara iz oceana

'NEVRIJEME JE BILO STRAŠNO' Dubrovački kapetan o spašavanju 34 ribara iz oceana

Kako su izvještavali hrvatski mediji, posada broda M/T Towada, japanske brodarske kompanije NYK, u srijedu 4. prosinca navečer, za vrijeme večere, primila je poziv u pomoć s indijskih ribarskih brodica koje su se našle u velikom nevremenu na Indijskom oceanu, Odmah su krenuli u tzv. SAR (search and rescue) akciju spašavanja pod vodstvom Dubrovčanina, kapetana Pava Butijera, zapovjednika M/T Towada, koji navegava ‘pola svoga života’ i na moru je do sada proveo 22 godine.

– Upravo tako, pola života sam na moru i nikada ovakvu situaciju nisam doživio. Bilo je vrlo nezgodno jer su valovi bili veliki, kako bismo rekli mi pomorci ‘more je uskuhalo’ i puhao je jak vjetar, praćen izrazito jakom kišom, a trebalo je spasiti ljude koji su bili životno ugroženi. Dakle, mi smo plovili prema Hormuškom tjesnacu kada smo primili poziv za pomoć. Vrijeme je bilo u najboljem redu, međutim, u jednom trenutku sve se promijenilo, došla je ciklona koja nigdje nije bila najavljena. Nitko nije znao da će se vrijeme promijeniti u tili čas – kaže kapetan Pavo Butijer.Treslo je i nas

Na području kojim je plovio M/T Towada, tanker dug 333 i širok 60 metara, koji može nositi više od 305 tisuća tona tereta, na otvorenom moru bilo je podosta ribarica.

– Istina, bilo ih je puno. Te su se ribarice nalazile 250-300 nautičkih milja od kraja i po takvom lošem vremenu bile su prepuštene same sebi. Ti, očigledno hrabri ribari, na tako ‘veliko more’ usudili su se otisnuti bez pojaseva za spašavanje, ‘life jacketa’ ili čamaca za spašavanje. Niti jedna od tih ribarica nije imala ni najosnovnija sredstva za spašavanje ljudskih života. Moram reći da je to za njih bila vrlo kritična situacija. Naravno, takvo more i vjetar ne mogu naštetiti mom brodu, koji je veliki tanker, ali moram istaknuti da smo i mi dobro osjećali čari prirode koja se iznenada uznemirila. Treslo je i naš brod, pa sada zamislite kako je bilo njima u tim malim ribaricama, govori zapovjednik Butijer, piše Slobodna Dalmacija.

Veliki problem je bila i komunikacija.

– Nitko od njih, s te tri ribarice koje smo išli spašavati, nije znao engleski jezik, odnosno nije ga znao tako dobro da bismo smo se s njim mogli sporazumjeti. Tako da su oni s ribarica pozive u pomoć slali prema jednom indijskom brodu, čija je posada nakon toga pozive u pomoć na engleskom jeziku upućivala nama. Tada smo doznali da su ribari vrlo blizu odluke da napuste svoje brodice, odnosno da skoče u more. U takvim okolnostima njihova smrt bi bila vrlo izgledna – uvjeren je dubrovački kapetan.

Više pročitajte ovdje.

Foto: print screen marinetraffic.com

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist