Aktualno

NEUGODAN REKORD Kuća u Dubrovniku tri puta je skuplja nego u Zadru

NEUGODAN REKORD Kuća u Dubrovniku tri puta je skuplja nego u Zadru

Prosječna cijena kvadrata stana u Dubrovniku iznosi nešto više od 3 700 eura, dok je kvadrat kuće još skuplji i premašuje 4 600 eura prema posljednjim podacima istraživanja koje provodi Njuškalo.hr.

Dio je to trenda daljnjeg porasta cijena nekretnina diljem Hrvatske u kojima prednjači Dubrovnik. Cijene stanova porasle su više od 7 posto, a cijene kuća više od 4 i pol posto u odnosu na proteklu godinu iz uzorka od 154 tisuće aktivnih oglasa.

Razmak je još veći kad se gledaju podaci iz 2016. godine, pa je cijena kvadrata stana veća za 12, a kvadrata kuće za nešto više od 7 posto, uz rekordni rast u listopadu. Zagreb je, primjerice, imao rast vrijednosti kvadrata stana od 10 posto u zadnjih godinu dana, a Split i Zadar čak 12.

Njuškalo.hr rast cijena pripisuje i porastu potražnje jer se broj dostupnih oglasa iz godine u godinu povećava, uz 17 posto veću posjećenost nego prije dvije godine. Poseban slučaj predstavlja i veća potražnja za kamenim kućama, kojih je ponovno najveći broj u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a cijene im se kreću od nekoliko tisuća do vrtoglavih 4 milijuna eura, poglavito jer se dio sastoji od luksuznih vila.

Trendovi pokazuju da su najskuplje nekretnine uglavnom na obali i širem području Grada Zagreba, dok su cijene na istoku države nešto manje, ali postoje i razlike ovisno o mjestima unutar većih gradova.

Dubrovnik je daleko vodeći uz prosjek od 3,767 eura za kvadrat stana, i 4,655 eura za kvadrat kuće. Na drugom mjestu je Split, uz prosjek od 2,766 eura za kvadrat stana, a 2,934 eura za kuću. Cijena kvadrata kuće u Zadru, koji je treći najskuplji grad, je više od tri puta manja nego u Dubrovniku i iznosi 1,484 eura, dok je Zagreb na dalekom petom mjestu.

Pročitajte još

Odjel za pružanje palijativne skrbi proslavio deset godina

Dulist

‘SNOVITI GRAD’ Izložba posvećena sv. Ivanu Pavlu II.

Dulist

Od ovog ponedjeljka otvoreno Libertasovo prodajno mjesto u Župi

Dulist