Hrvatska

NESTAŠICA LIJEKOVA Cvek: ‘Normalizacija opskrbe Klavocinom očekuje se krajem ovog mjeseca’

NESTAŠICA LIJEKOVA Cvek: 'Normalizacija opskrbe Klavocinom očekuje se krajem ovog mjeseca'

Glavna savjetnica za dostupnost lijekova iz HALMED-a Josipa Cvek, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo, zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu Sunčana Glavak i direktorica odnosa sa članstvom HUP-a Milka Kosanović gostovale su na emisiji U mreži Prvog na HRT-u, a govorilo se o nestašici lijekova u Hrvatskoj.

Soldo je rekla da je situacija u domaćim ljekarnama relativno dobra.

– Nestašice su velika tema, možda više zbog situacije u drugim zemljama, nego u Hrvatskoj, no nekako moramo ići u smjeru da situacija sada nije bitno različita od one kakva je bila ranijih godina. Mi u ljekarnama nestašica imamo uvijek. Trenutno je jako loša situacija s antibioticima. U vrijeme kad su prehlade i viroze i druge infekcije gdje zapravo velik broj pacijenata nema adekvatni i propisani lijek. Kako najavljuju proizvođači – situacija bi se mogla i pogoršati. Stoga Hrvatska jednostavno treba reagirati, naći mehanizme da se ili osiguraju lijekovi ili da se reorganizira način kako pacijenti mogu dobiti zamjensku terapiju, što je možda trenutno prvi problem koji trebamo riješiti – naglasila je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Cvek je istaknula da je na hrvatskom tržištu dostupno gotovo 4.000 odobrenih lijekova i da svima koji trebaju zamjenski lijek da se savjetuju s liječnikom.

– Važno je naglasiti da se svaki lijek u svom životu na tržištu nekad nađe u nestašici. Dakle, nestašice su jedna uobičajena pojava. Razlozi su različiti, od onih jednostavnijih logističke prirode kao što je kašnjenje u isporuci sirovina do onih složenijih geopolitičkih zbivanja koja mogu utjecati na poslovanje farmaceutske industrije – rekla je Cvek.

– Trenutno na hrvatskom tržištu, osim pojedinih antibiotika, bilježimo nestašicu lijekova za ublažavanje boli, snižavanje krvnog tlaka, snižavanjem kolesterola – da spomenem samo neke. No, za svaki taj lijek imamo zamjenski lijek. Bilo da je riječ o lijeku s istom djelatnom tvari, ili drugom lijeku za istu indikaciju. I upravo zahvaljujući dostupnosti te zamjenske terapije na hrvatskom tržištu ne bilježimo niti jednu kritičnu nestašicu. Normalizacija opskrbe Klavocinom očekuje se krajem ovog mjeseca. Mi smo u svakodnevnoj komunikaciji s proizvođačem i pratimo situaciju – istaknula je glavna savjetnica za dostupnost lijekova.

Kosanović je rekla da su proizvođači lijekova u Hrvatskoj u sličnoj situaciji kao i drugi europski proizvođači.

– Oni, naime, nabavljaju aktivne supstance na svjetskim tržištima na kojima konkuriraju i proizvođači svih drugih zemalja. Hrvatska ima tu sreću da ima farmaceutsku industriju s dugom tradicijom i visokom razinom kvalitete. Vidjeli smo u doba covid krize koliko je važno ipak imati proizvodnju na tlu Republike Hrvatske, gdje je kraći lanac dobave, a Hrvatska trenutno ima proizvodnju aktivnih supstanci. Problem je ono na što HUP upozorava već dugi niz godina – da s jedne strane cjenovna politika, u ovom slučaju prema generičkom portfelju, i sada, kako vidimo, vrlo krhka globalna zbivanja, ne idu zajedno i u nekom trenutku dovode do toga da proizvođači, ekonomije radi, silom prilika, moraju odustati od proizvodnje određenih lijekova – rekla je Kosanović.

– U Hrvatskoj se u prosjeku svaki treći dan s tržišta povuče jedan lijek. Do sada ih je tako povučeno 1.500. To nikako nije dobro. I mi trebamo pronaći kako da tu proizvodnju koju imamo na tlu Republike Hrvatske, koja je izvrsna, koja je po svim parametrima i strateška, a to se sad doista vidi u ovakvim krizama koliko je to važno, da je osnažimo, da ona sve svoje atribute razgrana dodatno, a sve s ciljem osiguranja dostupnosti – naglasila je Kosanović, direktorica za članstvo HUP-a i dodala da Hrvatska nema s nestašicama tako veliki problem koliko imaju druge zemlje, ali da je potrebno reagirati kako ne bi došlo do toga.

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist