Aktualno

NEREVIDIRANI REZULTATI POSLOVANJA Za ACI 2018. godina bila je rekordna!

NEREVIDIRANI REZULTATI POSLOVANJA Za ACI 2018. godina bila je rekordna!

Za ACI d.d. 2018. g. bila je rekordna godina. Slijedom niza prodajnih i investicijskih aktivnosti Društva, ostvareno je značajno povećanje i ukupnih i poslovnih prihoda.

Ukupni prihodi porasli su za 7 posto u odnosu na 2017.g. i iznose 216 milijuna kuna, dok su poslovni prihodi porasli su za 11 posto i iznose 210 milijuna kuna. Prihodi od usluge godišnjeg veza porasli su za 8 posto, od mjesečnog veza za 11 posto, od dnevnog veza za 7 posto, od usluge zakupa za 18 posto, od ostalih usluga pruženih nautičarima za 16 posto dok su ostali poslovni prihodi porasli za 161 posto. Gotovo sve marine bilježe porast poslovnih prihoda. Najveći porast u odnosu na usporedni period ostvarile su ACI marine Dubrovnik, Veljko Barbieri (Slano), Splitte Korčula, a značajan porast bilježe i marine Žut i Piškera. Ukupni rashodi porasli su za 1 posto.

Dobit Društva porasla je za 54 posto i iznosi 38,4 milijuna kuna, dok je EBITDA povećana za 22 posto i iznosi 93,9 milijuna kuna. Fizički pokazatelji godišnjeg veza povećani su za 2 posto u odnosu na prošlu godinu pa je tako na dan 31.12.2018. godine u ACI marinama boravilo 3.334 plovila,dok je na dnevnom vezu ostvareno je 96 tisuća brod dana što predstavlja pad od 8 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Za mjesečni vez se u izvještajnom periodu ostvarilo povećanje od 7 posto u brod mjesecima.

Tijekom 2018. g ACI nastavlja sa strateškim promjenama u poslovanju uz značajnu usmjerenost podizanju kvalitete usluge, privlačenju nove klijentele te istraživanju tržišnih potencijala Jadrana. Pokrenute su bitne stvari za modernizaciju i napredak poslovanja, poput digitalizacije poslovanja i uvođenja CRM sustava. U svrhu unaprjeđenja kvalitete usluga, provedeno je niz manjih i većih investicijskih ulaganja. Kvaliteta pružanja usluga potvrđena je i kroz dodjelu nagrada HTZ – Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku u kojoj su marine Dubrovnik i Split ove godine primile nagradu u kategoriji najbolje srednje marine (2. i 3. mjesto.).

Dovršen je i najznačajniji investicijski projekt u povijesti ACI-ja: kompletna rekonstrukciju ACI marine Rovinj, koja predstavlja suštinski zaokret u pristupu nautičkomu turizmu, ponudi marine i usluzi nautičarima, a karakteriziraju ju ljepota, luksuz, napredna tehnologija i sigurnost.

Započeti slijed rekonstrukcija marina ACI planira nastaviti i sa rekonstrukcijom ACI marine Korčula u 2019., a u kojem cilju je i kupljenozemljište sa zgradom pokraj marine u vrijednosti od 4,7 milijuna kuna. Od ostalih značajnijih ulaganja u izvještajnom periodu ističu serekonstrukcija platoa servisnog mula te nabavka30 tonske dizalice u ACI marini Pomer, u vrijednosti od 3,1 milijun kuna, produženje gatova u ACI marini Pula, u vrijednosti od 1,3 milijuna kuna, rekonstrukcija kompletnog bazenskog postrojenja u vrijednosti od 856 tisuća kuna u ACI marini Dubrovnik te izgradnja dodatnog parkirališta u vrijednosti od 173 tisuće kuna.Ovu sezonu s radom je započelo i sidrište u uvali Vozarica i Srednja Draga u blizini ACI marine Skradin čime su nautičarima stavljeni na raspolaganje dodatni kapaciteti za privez plovila duljine do 15 metara.

U lipnju 2018.g. Društvo je po prvi puta objavilo i vlastiti godišnji časopis ACI No1, i to u tiskanom i digitalnom obliku. Radi se o vrhunskom magazinu u četverojezičnom luksuznom izdanju koje na jednome mjestu objedinjuje katalog ACI marina te najbitnije informacije za nautičare te ekskluzivne reportaže i lifestyle teme. Časopis je izazvao izuzetan interes javnosti odnosno čitatelja slijedom čega se planira izdanje idućeg broja na proljeće 2019.g.

Sve marine unutar ACI u srpnju su postale ponosnim nositeljem triju ISO certifikata (ISO 9001:2015 sustav upravljanja kvalitetom; ISO 14001:2015 sustav upravljanja okolišem te ISO 50001:2011 za sustava upravljanja energijom), a u tijeku je i uvođenje četvrtog koji se odnosi na informacijsku sigurnost (27001:2013). Time je ACI potvrdio svoju usmjerenost prema odgovornom poslovanju, korištenju energije te očuvanju okoliša.Dodatno priznanje ACI-ju za održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom su i ‘Plave zastave’ koje su ove godine dodijeljene u čak 18 ACI marina.

ACI postiže odlične rezultate i na području digitalnog poslovanja sa vlastitim sustavom rezervacija. Od ove sezone nautičarima je na raspolaganju i ACI mobilna aplikacija koja omogućava jednostavan i brz pristup informacijama i rezervaciji veza.

ACI d.d. je i tijekom 2018. godine nastavio s dobrom praksom društveno odgovornog poslovanja podržavajući projekte koji su od interesa za društvo odnosno koji su korisni za lokalnu zajednicu i društvo u cjelini. U tu svrhu ACI podupire rad udruga i drugih organizacija civilnog društva putem donacija koje se u cijelosti dodjeljuju putem javnih natječaja, a koji su vezani za zaštitu okoliša, djecu i mlade, humanitarnu djelatnost, znanost i sport i dr. Nadalje, Društvo donacijama podržava i potrebe javnih ustanova – dječjih bolnica, škola i sl., dok kroz sponzorstva podupire sportske događaje, kulturne manifestacije lokalnog i državnog značaja i sl. Slijedom navedenog, na ime donacija i sponzorstava društvo je u 2018.g. isplatilo 2 milijuna kuna.

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist