Politika

“Nerealan i neostvariv”

Sto milijuna kuna kredita koji su predviđeni u proračunu za 2012. godinu je nerealno i neostvarivo u ozračju opće krize i štednje – rekla je uvodno predsjednica dubrovačkog HDZ-a Dubravka Šuica na konferenciji za novinare.

Na konferenciji članovi HDZ-a dotaknuli su se svih važnijih tema sa prošlotjedne sjednice Gradskog vijeća.
– Nismo protiv projekata i jesmo za kapitalne infrastrukturne projekte koji su davno započeli još projektom Južni Jadran u kojem je predviđeno i groblje Dubac i čvorište na Ilijinoj glavici – dodala je Šuica osvrnuvši se na groblje Dubac i moguće odustajanje od toga projekta.

– U Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi piše da se općine mogu udruživati da bi realizirale komunalne projekte. S druge pak strane groblje na Nuncijati nikad nije bilo predviđeno u Prostornom planu i GUP-u Grada Dubrovnika. Ne postoji ni DPU. Postojalo je u prijedlogu PP-a u kojem je rađena i studija o tome, ali smo se vratili na stari plan želeći da dubrovačko područje bude jedinstveno.

Dakle došlo je do manipulacije javnosti jer kad je došla nova gradska vlast na čelu s Vlahušićem zbog čega nisu odmah krenuli sa Nuncijatom, zašto su počeli raditi dalje na sporazumu koji smo potpisali s Općinom Župa dubrovačka. Neistine su da postoje prepreke u realizaciji groblja Dubac – naglasila je Šuica. Na konferenciji je bilo riječi i o nedavnoj ovrsi Vodovoda nad dubrovačkom Općom bolnicom zbog neplaćanja vode.

– 2006., 2007, 2008,2009. dubrovačkoj Općoj bolnici, kojoj je Vlahušić bio na čelu, naša je gradska uprava iz proračuna izdvojila 14,3, milijuna kuna za rad, premda nije u nadležnosti Grada već Županije. Kupili smo CT, surađivali smo na svim projektima, izgradili heliodrom, nismo gledali je li na njenom čelu politički rival i nismo radili ovrhe premda je bilo dugova prema HEP-u, Vodovodu, Gradu jer Grad nismo gledali kao tvrtku – naglasila je Šuica dodavši:

– Ova gradska uprava otvorila je probleme sa bolnicom, grobljem, Libertasom, Vrtlarom, kulturom,  nema teme u koju se nisu dirnuli i napravili pomutnju – zaključila je Šuica.  

– Prijedlog proračuna trebao je ići prema štednji i racionalizaciji, upirati na razvojnost našeg kraja, no dobili smo prijedlog sa nebuloznim zaduživanjima od 100 milijuna kuna što pokazuje neodgovornost s ciljem da bi se zamaglilo i ne učinilo ovo što je trebalo napraviti.

Predviđeni su  prihodi koji su neostvarivi. Jer bi predviđeno povećanje od poreza i prireza građana od preko 6 posto značilo da će se zaposliti preko 1000 ljudi u našem Gradu, ali očekujemo da će stupanjem na dužnost nove vlade, kad svi razgovori vode k tome da će proračun biti restriktivan uz najave o mogućem otpuštanju zaposlenih iz javne uprave, doći do smanjenja prihoda od poreza i prireza. Vijećnici SDP-a kao da su iz neke druge koalicije, otvorenih usta šute i kao djeca slušaju basne što pokazuje njihovo neodgovornost – naglasio je  Antun  Kisić osvrnuvši se i na imenovanje nezavisnog vijećnika Pera Vićana u Odbor za izgradnju groblja na Dupcu kometirajući to riječima "To vam je uvođenje lisca u kokošinjac da čuva kokoši".

Na novinarsko pitanje kako komentira mogući odlazak SDP-ove vijećnice Ane Miličić Kordić iz Gradskog vijeća, Kisić je naglasio:
– Zbog istog razloga su svojedobno otišli i Mladen Gojun i Joško Mikulić jer nisu htjeli biti marionete. Izrazio sam tada žaljenje zbog njihova odlaska. Ana Kordić je bila najavljena kao mlada nada i mislim da će nakon nje kadar biti manje kvalitetan – dodao je Kisić.  

Na novinarsko pitanje zašto se još nisu obratili novinarima nakon gubitka na parlamentarnim izborima, Dubravka Šuica je rekla kako nisu htjeli ništa komentirati prije županijskog odbora HDZ-a, koji je nedavno održan i  na kojem se raspravljalo o izborima, ali nisu doneseni nikakvi konkretni zaključci, dok se tek treba održati gradski odbor HDZ-a.

– Naravno da je riječ o porazu, , ali ponavljam da su rezultati solidni s obzirom u kakvim su se okolnostima održali – zaključila je Šuica dodavši kako slijedi analiza izbornih rezultata te kako nije razgovarala s bišom premijerkom Jadrankom Kosor o rezultatima izbora. Nije željela komentirati ni koaliciju s Kerumom.
 

Pročitajte još

SVEČANA SJEDNICA Franković predočio građanima račune, Potrebica zahtijeva novo rješenje brze ceste!

Dulist

MILAN KAPOVIĆ Petrov imenovao privremenog povjerenika Mosta za Dalmaciju

Dulist

Umjetna inteligencija prekopirala Vlahušića!? Evo odgovora o najvažnijim pitanjima za Dubrovnik

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija