Hrvatska

NEPOSTOJEĆI PROTOKOL Crna gora tvrdi da naftne karte Jadrana prejudiciranju granicu na Prevlaci!

blank

Crna Gora je u četvrtak uložila prigovor Hrvatskoj zbog zemljopisnih karata predstavljenih mogućim koncesionarima u Zagrebu uz dokumentaciju javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu rekavši da je to jednostran akt kojim se prejudicira međusobna granica dviju zemalja.
Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija je priopćilo da je Crna Gora u prigovoru ukazala na relevantne članove Protokola o privremenom režimu iz 2002., koji obvezuje dvije države da se suzdržavaju od jednostranih postupaka kojima bi se prejudiciralo rješenje međusobne granice na moru i na kopnu, prenosi dnevnik.hr
‘Crna Gora podsjeća Hrvatsku da ovaj Protokol, utvrđen uz visoko posredovanje i jamstvo Ujedinjenih naroda, definira svoje važenje do konačnog utvrđivanja državne granice između Crne Gore i Republike Hrvatske’, stoji u priopćenju.
U prigovoru se, također, ističe da su ‘jednostrani akti hrvatskog raspisivanja javnog nadmetanja u južnom dijelu Jadrana, kao i drugi takvi akti u području preklapanja teritorijalnih zahtjeva Crne Gore i Hrvatske, kako na kopnu tako i u relevantnom morskom pojasu, u suprotnosti kako s Protokolom, tako i s inicijativama crnogorske strane da se sve aktivnosti u spornom području odvijaju uz prethodnu međusobnu suglasnost’.
Iz crnogorskog MVPEI-ja poručuju da je ‘Crna Gora, kao i do sada, spremna i posvećena da, u duhu dobrosusjedstva i međusobnog uvažavanja, nastavi pregovore s Republikom Hrvatskom, kako bi bile razmotrene sve opcije u cilju nalaženja obostrano prihvatljivih rješenja’.
Radi rješavanja graničnog spora između Hrvatske i Crne Gore kod Prevlake dvije države su formirale mješovito povjerenstvo.
Slovenija je povodom karata prigovorila u srijedu rekavši kako smatra da Hrvatska javnim natječajem za koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu jednostrano prejudicira rješenje pitanja pomorske granice.

Podsjetimo, Protokol na koji se Crna gora poziva sklopljen je na dest godina i istekao je prošle godine.

Pročitajte još

Pao sustav, pacijenti ne mogu do lijekova i uputnica

Dulist

‘PLAN ZA SRCE’ Gotovo 40 posto osoba u Hrvatskoj umire od kardiovaskularnih bolesti!

Dulist

U opticaju još 5 milijardi kuna!

Dulist