Urednički izbor

Nenad Bakić izračunao koliko punjači za mobitel ‘gutaju’ struje

punjac za mobitel

Zbog visoke cijene električne energije i krize koja je pogodila cijeli svijet, u javnosti se u posljednje vrijeme pojavljuju razni savjeti kako uštedjeti. Među njima su i oni o isključivanju iz struje ‘gutača energije’, a jedan od njih navodno je i punjač za mobitel.
Tragom takvih savjeta zanimljiv je matematički izračun na svom Facebook profilu izbacio matematičar Nenad Bakić, a njegova objava ima naslov ‘Prokleta matematika’.
-Evo izračunao sam. Punjač za mobitel je navodno ‘gutač energije’. Dok ne puni, a uključen je, troši oko 0,25 Watta, dakle za 8 sati oko 2 Wh, odnosno oko 0,002 kWh. Noćna tarifa je oko 40 lipa za kWh, dakle ovo je za jednu noć oko 0,08 lipa, odnosno oko 8 lipa na 100 noći. Odnosno oko 30 lipa = 0,3 kune za cijelu godinu. Veliki gutač energije! Tko će ištekavati punjač cijele godine za 30 lipa i uništava li se time punjač i njegova zamjena košta više energije nego ova ‘ušteda’? – pita Bakić te nastavlja:
-No, vidjeli smo da ni ‘veliki znanstvenici’ kao lažni član The Royal Society, mali slatki Ruđer Bošković 2.0 dot-com, pa onda Štagljar, Čičin-Šain i ostali ne barataju ni osnovama matematike, a igrali bi se epidemiologa – pa onda ovo i nije tako strašno! – zaključio je u svojoj objavi Bakić.

Pročitajte još

[RAZGOVOR] GORAN VIŠNJIĆ Ljudi govore: Vratio se Šime! A ja nisam nikad ni otišao!

Ivana Mijić Vulinović

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist