Grad

NEMA VIŠE ‘OBRUŽAVANJA’? Sjednice vijeća preko online sustava

NEMA VIŠE 'OBRUŽAVANJA'? Sjednice vijeća preko online sustava

Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije s udrugama koje djeluju u njihovom sastavu, u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku pripremili su sustav za podršku izvedbe online sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. Sustav se može koristiti kao podrška vođenju sjednice online, s mogućnošću uključenja u rasprave svih sudionika, ili pak za podršku uključenju udaljenih sudionika u sjednice koji iz bilo kojeg razloga nisu u mogućnosti fizički prisustvovati sjednici.

– Kako bi te lokalne kapacitete što bolje identificirali ključnim dionicima i korisnicima, u ovom slučaju Gradskom vijeću Grada Dubrovnika, projektu izvedbe online sjednica, pristupili smo zajedno sa Sveučilištem u Dubrovniku. Centar za informacijsku potporu Sveučilišta je za potrebe organizacije nastave već uspostavio određene infrastrukturne preduvjete koji se koriste i za ovu namjenu. U suradnji udruga okupljenih oko zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Sveučilišta u Dubrovniku, Sveučilište je ponudilo postojeću infrastrukturu i nužnu tehničku podršku, a volonteri udruga iz područja informacijskih i komunikacijskih tehnologija proveli su testiranje sustava u očekivanim korisničkim scenarijima za potrebe Gradskog vijeća, prilagodbu scenarija potrebama online sjednica, implementaciju sustava i edukaciju korisnika u Gradskom vijeću. Izniman doprinos uspješnoj realizaciji dali su i kolege iz informatičke službe Grada Dubrovnika koji će podršku operativnoj primjeni sustava pružati i ubuduće – ističu iz Zajednice tehničke kulture.

Ideja za ovakvim angažmanom udruga okupljenih oko Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Sveučilišta predstavljena je Predsjedniku Gradskog vijeća 17. travnja ove godine. Sustav je pripremljen i testiran u nekoliko koraka. U jednom od testiranja početkom svibnja, istovremeno je sudjelovalo tridesetak sudionika volontera. U sustav su implementirani svi njihovi prijedlozi navedeni tijekom testiranja, osim jednog koji nije mogao biti izveden iz tehničkih razloga u ovako kratkom roku. Vijećnicima Gradskog vijeće grada Dubrovnika dostavljene su upute i organizirana je online edukacija na kojoj je do danas nekolicina njih sudjelovala.

Na ovaj način udruge civilnog društva iz domene tehničke kulture su još jednim konkretnim primjerom pokazuju svoju aktivnu ulogu u tretiranju konkretnih problema, u ovom slučaju iniciranih pandemijom novog koronavirusa COVID-19. Vjerujemo da ćemo ovim primjerom još jednom utjecati na podizanje svijesti o mogućnostima angažmana lokalne zajednice u rješavanju lokalnih pitanja, ukazati na vlastite potencijale i kompetencije te doprinijeti osnaživanju dubrovačke IT zajednice.

– Ovom prilikom iskreno zahvaljujemo svim volonterima na njihovom angažmanu i korisnim prijedlozima koje su iznijeli tijekom testiranja sustava. Ponosni smo na činjenicu da Grad ima toliko mladih ljudi u ovom području spremnih na volonterski angažman za opće dobro – zaključuju.

Pročitajte još

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist

ZABAVA, AKCIJA, DRAMA Novi kino tjedan donosi…

Dulist