Aktualno

Nema više 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati sna

Nema više 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati sna

Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, u intervjuu za Soundset potvrdio je kako Vlada odustaje od uvođenja financijski uvjetovanog otkaza.

-Vlada nije pokrenula pitanje ugovaranja plaća pravilnikom o radu. To su tražili sindikati jer je to akt poslodavca. Međutim, stav poslodavaca i sindikata bio je usuglašen. Poslodavci će i dalje moći smanjivati plaću kroz Pravilnik o radu, i radnik neće moći na to utjecati, a Sindikati koji su sami to inicirali povukli su se i rekli da to ne bi. Da ne žele da se regulira plaća kroz ugovor o radu, nego ćemo biti jedinstvena zemlja koja to nema, nego ima regulirano Pravilnikom o radu. Vlada je pristala ako su se socijalni partneri dogovorili, pogotovo jer je to bio njihov prijedlog – rekao je Mrsić poručivši kako financijski uvjetovanog otkaza neće biti i sve ostaje po starom.

Mrsić je rekao kako je Vlada financijski uvjetovanim otkazom željela zaštititi i poslodavce i radnike. Kaže kako bi na taj način poslodavac koji više nema mogućnosti radniku isplaćivati određenu plaću i želi je smanjiti, a on to odbije, radniku mogao dati financijski uvjetovan otkaz. Mrsić objašnjava kako bi se radnika zaštitilo na način da bi u tom slučaju mogao dobiti otpremninu i naknadu HZZ-a, a poslodavcu bi pak olakšalo davanje otkaza.

No kako su se protiv tog pobunili i jedni i drugi, Mrsić kaže kako je Vlada odustala od toga.

Ministar rada i mirovinskog sustava naglasio je kako se moramo pomiriti s činjenicom da vremena više ne dopuštaju radno vrijeme po principu osam sati rada, osam sati odmora i osam sati sna, ali i kako će inspektori krenuti u stroge kontrole poslodavaca po pitanju pridržavanja Zakona o radu.

Pročitajte još

[FOTO] LEONARDA TIKVICA ‘PEP konferencija je prilika mladima za čuti iskustva stručnjaka iz prve ruke’

Nora Di Leo

Uskoro kreće energetska obnova ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

Kakvo nas ljeto očekuje?

Dulist