Aktualno

“Nema rasta bez novih kapaciteta”

"Nema rasta bez novih kapaciteta"

Na skupštini Turističke zajednice Grada Dubrovnika podvučena je crta pod ostvareno u 2012. godini.

U Dubrovniku u 2012. godini zabilježeno je 2,6 milijuna noćenja, što je 12 posto više nego lani. Po broju dolazaka ostvaren je rast od 11 posto (690 tisuća noćenja). Po starosnoj strukturi 53 posto gostiju je od 31 do 60 godina starosti. Dvomilijuntno noćenje ove godine zabilježeno je 4. rujna, 16 dana ranije nego lani. Najviše gostiju u grad je pristiglo iz Ujedinjenog Kraljestva, Francuske i Njemačke.

Kongresni turizam u Dubrovnik je doveo 27 tisuća posjetitelja na 361 skupu, čime je grad na ICCA ljestvici kongresnih centara napredovao za čak 52 mjesta i sad sa Zagrebom, Brisbaneom, Las Vegasom i Ghentom zauzima 87. mjesto. Hoteli su ove godine zabilježili 198 dana pune popunjenosti, neki i 210, dok su sobe i apartmani imali 70 dana pune popunjenosti.

Grad Dubrovnik u 2012. godini dobio je i dva vrijedna priznanja, Plavi cvijet i Kvaliteta za Hrvatsku, kao i nagradu Communicator Award za mobilni vodič.

Predsjednik TZ-a, gradonačelnik Andro Vlahušić istaknuo je kako „samo kvalitetan rad dovodi ljude“.

– Posebno smo ponosni što cijelo ljeto nije bilo nijednog incidenta u Gradu, što je zapravo neočekivano da grad s tolikim brojem dolazaka, posebno mladih ljudi, bude tako siguran – izjavio je Vlahušić.

– Ove godine Dubrovnik je toliko puta bio spominjan u stranim medijima, na raznim listama i preporukama, a bitno je reći kako Grad Dubrovnik i TZ u tome više ne sudjeluju aktivno. Najbolji smo, nosimo se s tim, premda to nije tako lako – rekao je Vlahušić.

Govoreći o budućnosti, gradonačelnik je istaknuo kako „nema rasta bez novih kapaciteta“.

– Ulaskom u Europsku uniju zarada od turizma trebala bi iznositi oko milijardu eura, od čega bi u Gradu trebalo ostati sto milijuna – kazao je Vlahušić.

Na skupštini je donesen rebalans financijskog plaa TZ-a za 2012. godinu, a u programu rada za 2013. izraženo je očekivanje o rastu gostiju dva do tri posto.

Pročitajte još

GORAK KRAJ ‘Novi Europski Bauhaus’ izostavio Dubinu iz projekta, iz kluba poručili: uprava TUP-a gurnula nas u stečaj

Dulist

SDSS otpao, HDZ- i Domovinski pokret na korak do pakta

Dulist

Nove cijene goriva

Dulist