Kultura

Nella Lonza novi redoviti član HAZU-a u Razredu za društvene znanosti

Nella Lonza

Novi redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za društvene znanosti je akademkinja Nella Lonza. U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ovog je ponedjeljka predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt proglasio nove članove HAZU, sedam redovitih članova, osam dopisnih članova i 11 članova suradnika izabrane na skupštini Akademije koja je zbog pandemije koronavirusa održana dopisnim putem. Uz Nellu Lonza, novi redoviti član u Razredu za društvene znanosti je akademik Anđelko Akrap.

Novi redoviti članovi u Razredu za medicinske znanosti akademik Željko Kaštelan i akademik Bojan Jelaković, u Razredu za filološke znanosti akademik Milan Mihaljević, u Razredu za književnost akademik Drago Štambuk te u Razredu za likovne umjetnosti akademik Kuzma Kovačić.

Novi dopisni članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti su: Boris A. Novak iz Slovenije, Josef Eberhardsteiner iz Austrije, Smiljan Radić Clarke iz Čilea, Kristijan Ramadan iz Velike Britanije te Ranjan Deka, Željko Ivezić, Jadranka Skorin-Kapov i Zrinka Stahuljak iz SAD-a.

Novi članovi suradnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti su: u Razredu za društvene znanosti Hrvoje Petrić i Martina Basarac Sertić, u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Nikola Basarić i Marijana Đaković, u Razredu za prirodne znanosti Iva Tolić u Razredu za medicinske znanosti Hrvoje Gašparović, Mislav Vrsalović i Ljubo Barbić, u Razredu za likovne umjetnosti Gordana Bakić, u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju Krešimir Seletković i u Razredu za tehničke znanosti Hrvoje Pandžić.
Akademik Neidhardt je pojasnio da je izborna skupština HAZU bila sazvana za svibanj, ali je morala biti odgođena zbog epidemiološke situacije te bila sazvana za 5. studenog. Budući da niti tada nije bilo moguće skupštinu održati fizički, ona je održana dopisno. Svečano proglašenje novih članova HAZU s dodjelom diploma održat će se kad epidemiološka situacija to omogući, no njihov status novih članova najviše hrvatske znanstvene i umjetničke institucije počinje s danom 16. studenog 2020.

Nakon ovogodišnjih izbora Hrvatska akademija ukupno ima 134 redovita člana, 122 dopisna člana i 90 članova suradnika. Najmlađi redoviti član HAZU je akademik Goran Muić, rođen 1969., izabran 2018., a najstariji je akademik Stjepan Babić, rođen 1925., izabran za redovitog člana 1991., a za člana suradnika 1977. Od svih članova HAZU najmlađa je Martina Basarac Sertić rođena 1985.

Nella Lonza znanstvena je savjetnica u trajnome zvanju, stručnjak je iz pravne povijesti, discipline koja proučava ishodište pravnog sustava, hrvatsko i europsko, historiografiji je nuždan suputnik, jer su povijesni izvori, posebno stariji, ustvari pravni dokumenti – od Trpimirove darovnice i Baščanske ploče nadalje.
Školovala se u Klasičnoj gimnaziji i na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirala, a usavršavala se u Italiji i Francuskoj te je završila tečaj iz paleografije i diplomatike, čime se osposobila za rad na starijim arhivskim tekstovima. Nakon sudske prakse i položenog sudačkog ispita, trinaest je godina predavala hrvatsku pravnu povijest na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a posljednjih dvadesetak godina zaposlena je u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku.

Objavila je 11 knjiga i više od 70 znanstvenih radova. Uz autorske knjige Pod plaštem pravde o kaznenopravnom sustavu Dubrovnika u 18. stoljeću i Kazalište vlasti o državnom ceremonijalu Dubrovačke Republike, istaknula se knjigama o pravnim izvorima, posebno istarskim statutima, za koje je izradila i niz prijevoda sa srednjovjekovnog latinskog i mletačkog idioma. Pisala je o vrlo raznolikim temama, koje idu od onih klasičnih o pravnim propisima i praksi srednjeg vijeka i ranog modernog razdoblja pa do onih koje ulaze u pitanja povijesne antropologije i političke epigrafike. Lonza je izrazito međunarodno orijentiran znanstvenik, i to po svojim istraživanjima (Venecija, Vatikan, Firenza itd.), po sudjelovanju na znanstvenim skupovima u nizu europskih zemalja i SAD-u i po radovima objavljivanima u prestižnim međunarodnim časopisima i zbornicima radova.

Urednica je dvaju domaćih časopisa sa statusom A1, od kojih se jedan objavljuje na engleskom, i voditeljica je Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. Dugogodišnji je urednik struke ‘pravo’ za razne edicije Leksikografskog zavoda. Voditelj je projekta Zaklade Marija i Mirjan Damaška o sudskom postupku protiv Zrinskog i Frankopana. Kao evaluator znanstvenih projekata Europske unije dosada je sudjelovala u ocjeni 50-ak europskih projekata.

Pročitajte još

VEČER ŠANSONA U TEATRU Najveći Brelovi hitovi u izvedbi sastava Jef

Dulist

Muzej crvene povijesti slavi peti rođendan!

Dulist

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist