Hrvatska

‘NEBESKI SPEKTAKL’ Pogledajte što će sve ‘Krila Oluje’ izvoditi u 2022.

'NEBESKI SPEKTAKL' Pogledajte što će sve 'Krila Oluje' izvoditi u 2022.
U vojarni 'Pukovnik Mirko Vukušić' u Zemuniku, u ponedjeljak 16. svibnja 2022. godine održana je prezentacija programa i predstavljanje novih članova akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva 'Krila Oluje'| Foto: MORH/ F. Klen

U vojarni ‘Pukovnik Mirko Vukušić’ u Zemuniku ovog je ponedjeljka održana prezentacija programa za ovu godinu i predstavljanje dva nova člana akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ‘Krila Oluje’. Prezentaciji je nazočio ministar obrane Mario Banožić sa suradnicima, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec te drugi predstavnici HRZ-a.

‘Krila Oluje’ u sezonu 2022. ulaze u punom sastavu od šest aviona, a letački program izvodit će se u formaciji šestorke. Nakon što su izveli ovogodišnji program, pilotima Krila Oluje uručena su Odobrenja i Certifikati o uvježbanosti programa 2022., a novim članovima, natporučniku Danijelu Rigi i poručniku Matiji Đurašinu, uručene su diplome. Ministar obrane Mario Banožić čestitao je pilotima ‘Krila Oluje’ na uspješnom nastupu te novim članovima na ulasku u akrobatsku grupu.

Voditelj akrobatske grupe ‘Krila Oluje’ satnik Darko Belančić zahvalio je svima na potpori i podršci tijekom obuke novog sastava ‘Krila Oluje’, koja u sezoni 2022. imaju dva nova člana.

-Obuka je trajala sedam mjeseci. Bilo je naporno, bilo je uspona i padova, međutim jako mi je drago da stojim tu pred vama nakon što je program odrađen i zadaća izvršena. Nadam se da je program ispunio vaša očekivanja i opravdao uloženo povjerenje. Hvala puno svima na podršci, a posebno našim obiteljima koji su bili uz nas i bez kojih bi ovo bilo puno teže za obaviti. Hvala na strpljenju, razumijevanju i potpori – rekao je.

Novi članovi ‘Krila Oluje’, natporučnik Danijel Rigo i poručnik Matija Đurašin istaknuli su zadovoljstvo nakon leta.

-Izmiješane su emocije. Zadnje tri godine proveo sam s grupom kao komentator i već sam upoznat s radom grupe, ali naravno, san je svakoga tko uđe u tu grupu, da s njima i poleti. Ovo je bila poprilično teška zadaća, uz koju imamo i druge zadaće unutar naše eskadrile kao nastavnici letenja – istaknuo je natporučnik Rigo.

Poručnik Đurašin rekao je da su pripreme bile izazovne i zahtjevne, ali da su, uz dobro vodstvo i dobre nastavnike, uspjeli pripremiti i odraditi službeni program za iduću sezonu.

-Ovo je novi korak u mojoj karijeri, u cilju unaprjeđenja moje letačke vještine – rekao je.

Foto: MORH/F. Klen

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist