Aktualno

“Ne trebaju nam ovakvi Kinematografi!”

"Ne trebaju nam ovakvi Kinematografi!"

Nama ovakvi kinematografi ne trebaju. Po meni se na tu ustanovu potpuno iracionalno baca miliju i pol kuna – okomio se na ovu ustanovu u kulturi Pero Vićan.

Nadalje je istaknuo da ako je pitanje 5 djelatnica koje tamo rade, neka se rasdpoorede na neke druge poslove u gradskoj upravi, jer nije za to da netko ostane bez posla. No, neće dati svoj glas za program javnih potreba u kultrui iz spomenutih razloga, niti će, najavio je unaprijed glasovati za izbor ravnatelja(ice) Kinematografa Dubrovnik, o čemu će vijećnici večeras također raspravljati.

– Neka Vam ne pada napamet ukidati Kinematografe – rekao je Marinko Vlahinić (HDZ), na što je replicirao Vićan naglasivši kako u nijednom gradu ne postoji ovakav oblik ustanove.
Milo Hrnić predložio je pak reorganizaciju ustanove.

– Prostori u kojima se to sad radi mogu biti drukčiji, ovako organizirana tvrtka nije adekvatna vremenu u kojem živimo i tamo treba nešto napraviti. Ili te ljude dignuti ća, a druge neke koji su tehnološki sazreli za uvesti nešto novo šo će biti parktičnije, čak i mobilnije – rekao je Milo Hrnić.
Na temu se nadovezala i Ana Miličić Kordić (SDP) razljutivši Vićana.
– Kultura je javni interes i zbog toga se nosi u proračunu. Ukoliko smatramo da je taj vid kulture od javnog interesa Grad mora takvu vrstu kulture financirati. Sutra kad budemo imali komercijalno kino, program Kinematografa će se sigurno morati mijenjati, ali to ne znači da mi ustanovu moramo ukidati, pogotov ne na ovakav način – rekla je Miličić Kordić.

– Ili vi sjedite na ušima ili baš ništa ne znate. Nijednom riječju nisam govorio negativno o kulturi. Zasigurno je to oblast gdje sam i onima koji misle da puno znaju dorastao. Nijedan drugi program nisam doveo u pitanje. Nemojte me učiti što je javni interes u kulturi. I dalje čvrto stojim, s pravom da ostanem u manjini, na mišljenju da ovakva javna ustanova ne treba ovom gradu. Nisma rekao da ne treba kino. Ili me slušajte pa polemizirajte ili izglasajte većinom što mislite – govorio je ljutito Vićan.

U obranu ravnateljice Kinematografa Đive Galov stala je Sanja Putica, pohvalivši njen rad, pogotovo s djecom. Istaknula je kako je stava da bi kulturu trebalo dovesti u funkciju da sama sebe financira, no dok se to ne dogodi podržava ovakav program javnih potreba.

Objašnjavajući javne potrebe u kulturi gradonačelnik Andro Vlahušić istaknuo je kako su vijećnici za kulturu upravo usvojili proračun od 68 milijuna kuna, a za njega se pisalo da radi kulturocid. Istaknuo je i kako će se u Kinematografe u idućoj godini uložiti 2 milijuna kuna, i to u obnovu i digitalizaciju Kina Slobode, koje će biti preuređeno prije otvaranja CineStara.

VLAHUŠIĆ PREDSTAVIO DUBROVAČKU ULAZNICU
Sve po 10 kuna

Sve po 10 kuna – radni je naziv nove gradonačelnikove ideje koju planira uvesti iduće godine. Tim projektom građanima će se omogućiti ulaznica za 10 kuna na predstave, konceret i sportska natjecanja uz pogodnosti parkinga i korištenja javnog prijevoza. A o integraciji manifestacija Dubrovačkih ljetnih igara i Kinematografa u ovu dubrovačku ulaznicu još će se analizirati. 
– Ako za kulturu izdvajamo 68 milijuna kuna, nema razloga da građani plaćaju više od 10 kuna – zaključio je Vlahušić.

Pročitajte još

[FOTO] KOD ONOFRIJEVE FONTANE Pronađeni ostatci velike gradske gustijerne

Dulist

Nila Miličić Vukosavić dobitnica nagrade HRT-a za životno djelo

Dulist

JUBILARNI MIDSUMMER SCENE FESTIVAL Za desetu godišnjicu ‘Put oko svijeta’

Dulist