Aktualno

“Ne treba dati ni pedalj teritorija”

"Ne treba dati ni pedalj teritorija"

Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata  Dubrovačko-neretvanske županije uputila je danas priopćenje za javnost vezano za najavljenu ratifikaciju Sporazuma Tuđman – Izetbegović.

 
Priopćenje prenosimo u cijelosti:
 
– Mi branitelji i stradalnici Domovinskog rata Dubrovačko – neretvanske županije, jedinstveni smo u stavu da nitko pa ni Hrvatski Sabor ne smije dati niti pedalj hrvatskog teritorija i osuđujemo najavljenu  ratifikacije sporazuma Tuđman – Izetbegović jer se taj sporazum temelji na krivo identificiranoj granici.
 
Našu Domovinu Hrvatsku smo teško i krvavo obranili i našom krvlju obilježili svaki pedalj granice da bi se  tako olako odrekli dijela poluotoka Kleka i Velikog i Malog škoja ili bilo kojeg drugog dijela naše Domovine. 
 
Darivanjem tuđincima hrvatskih otoka, mora i kopna i pomicanjem hrvatskih međa dovela bi se u pitanje  hrvatska suverenost i opstojnost  i svi oni ideali za koje su se hrvatski branitelji borili i živote dali.
 
Iz iznimno vrijedne knjige trojice dubrovačkih autora   Ćosić – Vekarić – Kapetanić,  jasno je vidljivo da je jedini navedeni argument BiH  falsifikat koji je nastao 1974. godine tijekom pokušaja katastarskog razgraničenja Općina Neum i Ston. 
 
Hrvatska strana ni tada nije potpisala taj dokument,  ali ni tadašnji parlamenti Hrvatske i BiH nisu to učinili, pa je taj dokument ostao nevažeći. 
 
Pozivanje Vlade na prvog hrvatskog predsjednika,  dr. Franja Tuđmana i bivše premijere,
I. Sanadera  i J.Kosor,  ništa nam ne znači, jer ako su njih troje imali pogrešne podatke,  ili čak namjeru darovanja teritorija, isto nisu učinili,  i to nikako ne može biti opravdanje za sadašnji stav Vlade  o ratifikaciji sporazuma Tuđman – Izetbegović i darivanju hrvatskog teritorija.
 
Zahtijevamo da Vlada i Sabor Republike Hrvatske odustanu od ratifikacije spornog  sporazuma i da  zauvijek isprave grešku  koja je učinjena prilikom potpisivanja sporazuma 1999. godine, te da se drže stava Banditerove  komisije da su republičke granice postale temelj za državne granice. 
 
Ovom prilikom pozivamo i predsjednika  Republike Hrvatske  gosp. Iva Josipovića da se i on uključi u rješavanju ovog problema, jer je jedna od zadaća Predsjednika  briga o nacionalnim interesima, ali i o nacionalnoj sigurnosti, a koja bi mogla doći u pitanje u koliko dođe do poklanjanja ovog teritorija BiH.
 
Također poručujemo svim saborskim zastupnicima da prije dizanja ruke za ratifikaciju dobro promisle što je dobro i pravo za Hrvatsku  da ne bi u očima  hrvatskog naroda ostali  zapamćeni kao izdajnici hrvatskih  nacionalnih interesa – navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Vitomir Bajac.

Pročitajte još

[FOTO] Svečana 150 obljetnica Hrvatskog liječničkog zbora

Dulist

Ništa od revizije Dubrovačkih ljetnih igara

Dulist

Ministar Bačić u Dubrovniku otvorio Konferenciju o prostornom planiranju morskog područja RH

Dulist