Aktualno

Ne provodi se suzbijanje komaraca!

Virus zapadnog Nila stigao je i do Hrvatske. Ovog ponedjeljka se kod tri nova pacijenta posumnjalo na vjerojatnu infekciju ovim virusom, kojega sa zaražene ptice na čovjeka prenosi komarac.

Za razliku od prvog pacijenta, kod kojega se sumnjalo da je virus pokupio u Srbiji, za tri nova slučaja s velikom se vjerojatnošću tvrdi kako su se zarazili u Hrvatskoj, jer nisu išli nigdje preko granice.

No, stručnjaci upozoravaju kako mjesta panici nema, jer se kod 80 posto ljudi, koje ubode zaraženi komarac, bolest uopće ne manifestira. Mnogi niti ne znaju da su preboljeli groznicu, čiji su simptomi slični onima obične gripe.
 
Iako panike nema, dr. Miljenko Ljubić, šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo DNŽ upozorava na drugi problem, a to je neprovođenje zakonom propisanih mjera za suzbijanje komaraca na području Dubrovačko-neretvanske županije.

– Mjesta panici nema, iako kod nas postoje komarci koji mogu prenijeti tu groznicu. Naročito što se kod nas program obvezne preventivne dezinsekcije ne provodi baš sukladno zakonu. Naime, veći dio jedinica lokalne samouprave ne provodi te mjere iako imaju zakonsku obvezu za to – ističe dr. Ljubić dodavši kako najveći dio mjera provodi Dubrovnik te jedan dio Ploče, te Orebića, zahvaljujući denga groznici od prije par godina.

Groznica zapadnog Nila bolest je koju uzrokuje virus zapadnog Nila. Rezervoar bolesti su ptice, a virus se na ljude prenosi ugrizom zaraženog komarca vrste Culex, koji su udomaćeni u Hrvatskoj, a mogu ga prenijeti i neke druge vrste komaraca.

Više o načinu prevencije pročitajte u ovom broju duLista.

Pročitajte još

‘SOLIDARNOST NA DJELU 2021.’ Crveni križ poziva: ‘Ne dvoji, za drugog izdvoji!’

Dulist

GODINAMA GLEDAMO RJEŠENJA I MAKETE BUDUĆEG STADIONA U LAPADU Građani će kreirati izgled ‘lapadske ljepotice’. Još jedan ‘pucanj u prazno’?

Andrea Falkoni Račić

BILI SMO NA PROBI USUSRET VELIKOJ PROSLAVI KUD-A ‘MARKO MAROJICA’ Bala zajedno i mlado i staro! Već 45 godina čuvaju župsku tradiciju

Mia Njavro Banić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija