Kultura

Ne propustite večeras pop-up izložbu dubrovačke umjetnice Iris Lobaš Kukavičić

Ne propustite večeras pop-up izložbu dubrovačke umjetnice Iris Lobaš Kukavičić

Između vanjskih i unutarnjih vrata od Pila u Dubrovniku u ponedjeljak, 21. lipnja u 21.30 sati otvara se pop-up izložba/multimedijalna instalacija Iris Lobaš Kukavičić – ‘Odakle dolazimo?, Što smo mi?, Kamo idemo?’.

– Multimedijalna ambijentalna instalacija ‘Odakle dolazimo?, Što smo mi?, Kamo idemo?’, razvijala se u posljednje dvije godine. Krenula sam s idejom Dubrovnika koji je u to vrijeme živio na uobičajen način. Izmijenjivali su se milijuni, tisuće i stotine posjetitelja te smo brojali vrlo uspješne rezultate. Međutim, cijelo to vrijeme činilo mi se kao da ljudi počinju gubiti svoju osobnost i pretvaraju se u masu bez identiteta koja besciljno luta, ponekad bez pravog saznanja gdje se nalazi i gdje točno ide. To me potaklo na oblikovanje stiliziranih skulptura od drva, lišenih osobnosti koje samo svojom gestom ili nekom naznakom otkrivaju da je riječ o ljudima koje možemo susresti u butizi, na Stradunu… tipično mediteranski likovi koji nam se mogu činiti vrlo poznatim i bliskim. Tijekom procesa rada došlo je do vrlo iznenađujućih okolnosti u kojima se našao cijeli svijet. Novonastala situacija počela je oblikovati moj rad u potpuno novom smjeru, a postavljena pitanja postajala su sve glasnija i složenija. Povezivanjem skulpture, pokreta i glazbe stvoren je ambijent koji ne nudi odgovore na postavljena pitanja nego nudi poticaj da zastanemo i zapitamo se isto – objasnila je za DuList autorica.

Mjesto izvedbe, iznijela je, također nije nasumično odabrano.

– Dakle prilikom razrade ideje unutarnja vrata od Pila su se konceptualno nametnula jer su zapravo simbol gužve i frustracije prolaznika izazvane nemogućnošću prolaza kroz vrata Straduna. Istovremeno prostor je fascinantan u svom arhitektonskom rješenju Meštrovićevih skala, veličanstvene balustrade i kandelabara – poručila je.

Izložba dubrovačke umjetnice koja svake godine izrađuje statuu za Pozitivca DuLista, može se pogledati danas do ponoći te na Facebook live stream-u na poveznici ovdje.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist