Crna kronika

Ne nasjedajte na prevare o lakoj i brzoj zaradi kriptovalutama!

Tijekom posljednja dva dana Policijska uprava dubrovačko-neretvanska zaprimila je dvije prijave građana za kazneno djelo računalne prijevare.

U oba slučaja oštećene osobe su se prijavile na oglas za ulaganje u kriptovalute, nakon čega su ih telefonski kontaktirali inozemni kriminalci koji se putem internetskih oglasa predstavljaju kao legitimna društva, uvjeravajući svoje žrtve da će im osigurati zaradu investiranjem njihovog novca u kriptovalute.

Potom su kriminalci asistirali žrtvama kod ulaganja novca putem aplikacija za udaljeni pristup računalu. Oštećeni su putem platforme pratili stanje svog računa te prirast dobiti, ali kada su zatražili isplatu dobiti istu nisu mogli dobiti i tada su shvatili da su prevareni.

Savjetujemo građanima da uvijek traže nepristrani financijski savjet prije nego što daju novac ili ulože novčana sredstva. Počinitelji se prilikom pozivanja žrtvama predstavljaju kao brokeri ulagačke platforme te najčešće koriste pozivne brojeve Velike Britanije (+44), Švedske (+46) i Estonije (+372).

Obzirom da postoji zaista velik broj lažnih ulagačkih platformi, potencijalni ulagač bi svakako prije početka ulaganja trebao putem dostupnih tražilica provjeriti je li je platforma za koju je zainteresiran već negdje zabilježena i prijavljena kao lažna te posjeduje li odgovarajuću licencu za rad na području RH ili EU.

Provjeru legitimnosti platforme može se napraviti i putem Internet stranice HANFA-e, a u slučaju korištenja usluga kripto mjenjačnice isto se može provjeriti s njima.

Pročitajte još

PLATIO KAZNU I 3 MJESECA OSTAO BEZ DOZVOLE 63-godišnjak ‘napuhao’ 2,16 promila

Dulist

Uhićen stranac koji je nizom kaznenih djela pričinio milijunsku štetu

Dulist

PLOČE KAO ‘WILD WEST’ Policija pretragom kod dvije starije osobe pronašla drogu, novac, oružje…

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija