Aktualno

‘NE DAMO OMBLU!’ Počela javna rasprava o brzoj cesti: ‘Namjerno su izostavili informacije o utjecaju na okoliš’

Započela je Javna rasprava o brzoj cesti na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku. U nedjelju je bivši županijski vijećnik Nikola Duper pozvao građane na raspravu jer će, kako je naveo, ‘Brza cesta Dubrovnik – Zračna luka’ zauvijek uništiti prekrasne krajolike Rijeke dubrovačke i Župe dubrovačke. Osim krajolika stradat će voda, arheološke zone, nepokretna kulturna dobra, staništa zaštićenih životinjskih vrsta. Svi smo za ‘Brzu cestu’, ali ne po svaku cijenu, napisao je prilikom pozivanja.

Građani su se okupili u velikom broju, te su raspravu dočekali sa zviždaljkama i megafonom, uzvikujući: Ne damo Oblu!

Donijeli su također vodu sa svih izvora kako bi pokazali zabrinutost zbog ugrožavanja izvorišta Omble, navodeći činjenicu da se neki izvori pojavljuju ponovno, a neki više nikada te je potrebno očuvati sve što možemo. Kako bi dočarali što nas čeka u budućnosti ako se provede cesta, boce vode koje su donijeli na okupljanje bile su pune zamućene, prljave vode na kojima piše punjeno 2030. godine i udio izvorske vode 8%.

blank

Stanovnik Rijeke dubrovačke Marin Pavlović rekao nam je kako je iz Zbora građana bilo jasno da je stanovništvo Dubrovnika definitivno protiv ceste, te da ne žele uništenja i zagađenja prostora.

– Kao što je rekao i predsjednik Gradskog vijeća, najveća vrijednost Grada Dubrovnika je prostor kojeg nemamo toliko. Što se tiče studije utjecaja na okoliš, proučavajući je mislio sam da je to zapravo brošura za Dječji vrtić Palčica ili za Starački dom Domus Christus. Nevjerojatno je da netko može uopće izaći s takvom studijom. Naime, mnogo toga je kopirano iz drugih studija, npr. Studije utjecaja na okoliš hidroelektrane Ombla. Ima i mnogo izostavljenih stvari. To je na stotine grešaka, odnosno namjerno izostavljenih informacija – napomenuo je.

Foto: Ivan Pozniak

Pročitajte još

ZBOG RADOVA U utorak privremeno zauzet dio Ulice dr. Ante Starčevića

Dulist

POLICIJA TREBA POMOĆ Iznajmljivači javite ako vam se nisu pojavili gosti!

Dulist

U UTORAK Cesta u Šumetu zatvorena za promet

Dulist