Aktualno

NCH CAPITAL FOND S kim Vlahušić pregovara u New Yorku?

NCH CAPITAL FOND S kim Vlahušić pregovara u New Yorku?

Gradonačelnik Andro Vlahušić na svojoj američkoj turneji sastao se s predstavnicima međunarodnog investicijskog fonda New Century Holdings Capital. 

Ufa se da bi gospoda koja barataju milijardama dolara možda mogla baciti oko na neki od njegovih projekata.

Osnivač fonda NCH Capital George Rohr izrazio je, navodno, interes za ulaganje u razvoj nekretnina te obećao već početkom ljeta posjetiti Dubrovnik i osobno se upoznati sa svim potencijalom za ulaganja.

Vlahušić mu je u razgovoru natuknuo projekte za područje Gruža („down town“, „waterfront“), Belvederea (koncertno-konferencijsko-parkirni centar) i Centra iza Grada (komercijalni sadržaji buduće garaže).

Posebno svjetlo gradonačelnik je bacio na idejno rješenje putničkog terminala u gruškoj luci, u kojem se planira i trgovački centar te drugi komercijalni sadržaji. Računa Vlahušić da bi ekipa iz NCH fonda možda mogla „zavrtit“ koji euro ili dolar u projektu za koji on osobno očekuje ulaganja od 40 milijuna eura.

Inače, investicijski fond NCH osnovan je 1993. godine i „težak“ oko šest milijardi eura, a svoja sredstva uglavnom ulaže u tržišta Rusije, zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza i Istočne Europe. Sjedište tvrtke je u New Yorku, a regionalne urede otvorio je u Rusiji, Ukrajini, Moldaviji, Rumunjskoj, Bugarskoj i Latviji.

Suvlasnici tvrtke, George Rohr i Moris Tabacinic, inače u rodbinskoj vezi, preko trideset godina bave se biznisom i ulaganjima već preko trideset godina, a devedesete godine iskoristili su ulažući u razvojne projekte u zemljama bišeg SSSR-a.

Njihov fond, New Century Holdings posjeduje banke u Albaniji, Moldaviji i Rumunjskoj, tvornicu stakla, šoping centar i nekoliko tvrtki za najam nekretnina u Latviji te tvornicu pekarskih proizvoda u Rumunjskoj.

Naravno da se nameće pitanje što će Vlahušićevi novi prijatelji (za koje, usput budi rečeno, nije navedeno koji kreditni potencijal posjeduju) izabrati kao objekt svog ulaganja. Dubrovnik nema banku, ni tvornicu stakla ili pekarskih proizvoda, a ni dovoljno kupaca za novi šoping centar. Dakle, ostaju – nekretnine.

Možda s momcima iz New Century Holdings Capitala naš „mayor“ uleti u deal (javno-privatno partnerstvo?) na najvećoj nekretnini u gradonačelnikovim očima – gradskim zidinama?

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist