Aktualno

Nataša Novaković: U Dubrovačko-neretvanskoj županiji ima dosta zlouporabe položaja

Nataša Novaković: U Dubrovačko-neretvanskoj županiji ima dosta zlouporabe položaja

Što se tiče Dubrovačko-neretvanske županije, najviše je predmeta vezano za pojedina načela koja više ne možemo voditi kao što su zapošljavanje i imenovanje. S druge strane, ima dosta zlouporabe položaja. To su najčešće povrede članka 5. i članka 7., zlouporaba ovlasti i načela – komentirala je sukobe interesa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković. Trenutno boravi u Dubrovniku gdje održava edukaciju dužnosnike u županiji te predstavnike jedinica lokalnih samouprava. Govorilo se i o tumačenju pojedinih odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojim se, među ostalim, širi krug obveznika koji moraju podnijeti imovinske kartice svakih godinu dana. Također, svi članovi uprava društava postaju dužnosnici i zakon se odnosi i na njih.

O Puljku
Povjerenstvo je otvorilo predmeta protiv gradonačelnika Splita Ivice Puljka, istaknula je Novaković.
-Što se tiče gradonačelnika Splita, imamo nekoliko otvorenih predmeta, oko tri ili četiri. Zadnje što smo otvorili odnosi se na imenovanje donatora i imenovanje bez prijedloga predstavničkog tijela. Otvorili smo ih po službenoj dužnosti, a dobili smo u međuvremenu i nekoliko prijava. Tako da smo sada u postupku prikupljanja dodatnih informacija – rekla je Novaković. Naglasila je kako bi predmet imenovanja bez prijedloga predstavničkog tijela mogao biti brzo gotov, u roku od mjesec i pol dana. ‘Ovisi hoće li nam grad odgovoriti, i dostaviti dokumentaciju’, kazala je. Što se tiče ostalih predmeta, potrebno je prikupiti više dokumentacije, ali ne bi trebalo trajati dulje od nekoliko mjeseci.

Imenovanje uprave u Srebrnjaku
Također je naglasila kako protiv zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića imaju pokrenuta dva postupka.
-Postoji više otvorenih predmeta, a pokrenuta su dva postupka. Pokrenuta su zbog povrede članka 15., dakle zbog toga što nije bilo prijedloga predstavničkog tijela, kao i u splitskom slučaju. Drugi se odnosi na imenovanje uprave u Srebrnjaku gdje je imenovana osoba koja je bila direktan donator gospodina Tomaševića. Ispada kako je po dosad prikupljenoj dokumentaciji imenovan mimo procedure – rekla je te dodala kako se kraj procesa može očekivati do kraja godine.

O edukaciji
-Intencija nam je upoznati nove dužnosnike, pogotovo jer su bili lokalni izbori, sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa i njihovim obvezama. U procesu je donošenje novog Zakona koji je u javnoj raspravi. Bit će nekih izmjena, ali o svemu što budemo govorili na edukaciji, više-manje ostaje isto. No, dobit će neke nove obveze – rekla je.

Pročitajte još

[FOTO] DIVNA MLADOST Župljani i Konavljani primili sakrament potvrde

Dulist

Počinje isplata dječjeg doplatka za ožujak

Dulist

OD PONOĆI Počinje izborna šutnja!

Dulist