Kultura

NASTAVAK NA PROLJEĆE Završen jesenski ciklus radionica dubrovačkog govora

Jesenski ciklus radionica dubrovačkog govora, koje su u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama osmislile voditeljica dubrovačke podružnice Instituta za jezik i jezikoslovlje dr. sc. Ivana Lovrić i nastavnica Hrvatskoga jezika Nikolina Kuraica, a koje se četvrtu godinu za redom provode u dubrovačkim osnovnim školama, priveo se kraju. Ove godine radionice su se prvi puta održavale online putem Zoom aplikacije, vodila ih je Nikolina Kuraica, a za potrebe čitanja ulomaka angažiran je dubrovački glumac Edi Jertec.

Radionice su se održavale tijekom listopada i studenoga, a bilo ih je ukupno 38. Odazvale su se sve škole s dubrovačkog područja i ostvarena je jako dobra komunikacija s učenicima, također izvrsna je bila i povratna informacija od nastavnika i ravnatelja. Učenici su na virtualan način kroz zajedničke aktivnosti, kvizove, razgovor i rad ovladali dubrovačkim govorom, a svi sudionici i organizatori sretni su što su i u ovim vremenima uspjeli održati radionicu i zadržati kontinuitet.

Ove školske godine radionice dubrovačkog govora slušaju učenici šestih i sedmih razreda, a nastavak slijedi na proljeće 2021.

Cilj ovih radionica je osvijestiti kod djece što je to dubrovački govor, osposobiti ih za to da prepoznaju dubrovačke riječi i razlikuju ih od riječi koje pripadaju standardnom jeziku, ali i na ovaj način poticati djecu da čuvaju dubrovačku jezičnu baštinu od zaborava.

Pročitajte još

‘MOZAIK PROŠLOSTI I SADAŠNJOSTI’ Predstavljen zbornik radova o 250. obljetnici župe Presvetog Spasitelja u Mokošici

Dulist

Dubrovački kolekcionari pridružili se obilježavanju 750 godina Dubrovačkog statuta!

Dulist

Kazalište Marina Držića ni ovaj tjedan neće iznevjeriti vjernu publiku!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija