Aktualno

Napustio nas je klarinetist i pedagog Pietro Cavaliere

boninovo ilustracija

U 83. godini života napustio nas je klarinetist, dugogodišnji profesor i ravnatelj Umjetničke škole Luke Sorkočević Pietro Cavaliere, nakon teške bolesti u Zagrebu (Dubrovnik, 2. 7. 1937. – Zagreb, 7.12.2020).

U Dubrovniku je 1955. završio Ekonomski tehnikum i 1959. srednju muzičku školu u klasi Vicka Padovana.

Diplomirao 1964. na Muzičkoj akademiji u Beogradu kod profesora Brun Bruna.

Djelovao je kao profesor  klarineta u Centru za muzički odgoj i obrazovanje ‘Luka Sorkočević’ u Dubrovniku – danas Umjetnička škola Luke Sorkočevića Dubrovnik a od 1973.godine postaje ravnatelj Škole i tu dužnost obavljao je do 1987.godine.

Uz plodan pedagoški rad, razvio je i široku koncertantnu djelatnost nastupajući u svim važnijim glazbenim središtima biše države kao i u inozemstvu (Austrija, ČSSR, Francuska, Italija, Mađarska, Nizozemska; SR Njemačka, SSSR, SAD, Kanada). U svojoj dugogodišnjoj sviračkoj karijeri, kao solist surađivao je i nastupao s brojnim ansamblima među kojima je Collegium musicum Ragusinum, gudački kvartet Pro arte, a nastupao je i u triju s M. Mlejnikom, (violončelo) i J. Šetincom; (klavir).

Izgradio je opsežan repertoar od šezdesetak koncertantnih i solističkih skladbi za klarinet različitih stilskih razdoblja, počev od klasičkih (K. Stamitz, W. A. Mozart; L. van Beethoven) i romantičkih (C. M. Weber, R. Schumann, J. Brahms) do suvremenih (P. Hindemith, I. Stravinski, W. Lutosławski).

Posebno se istaknuo interpretacijama djela autora koji su mu posvetili skladbe, B. Bjelinski; M. Gabrijelčić, M. Miletić, N. Njirić, B. Papandopulo.

Kritičari su hvalili njegovu majstorsku tehniku, mekan i plemenit ton te izrazit smisao za tonsko i dinamičko nijansiranje.

Za svoju je koncertnu djelatnost dobio nagradu ‘Milka Trnina’ (1981.)

Izvor: Umjetnička škola Luke Sorkočevića Dubrovnik

Pročitajte još

‘ORSULA 1944.-2021.’ Lasić: ‘Ovo je strašna tragedija. Ovo je početak katarze hrvatskog naroda’

Dulist

‘SOLIDARNOST NA DJELU 2021.’ Crveni križ poziva: ‘Ne dvoji, za drugog izdvoji!’

Dulist

GODINAMA GLEDAMO RJEŠENJA I MAKETE BUDUĆEG STADIONA U LAPADU Građani će kreirati izgled ‘lapadske ljepotice’. Još jedan ‘pucanj u prazno’?

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija